Nyheter

Vaccinationsfas 4 inleds nästa vecka

Nyheter I överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), är målet att minst 80 procent av befolkningen över 65 år ska ha fått sin första dos vaccin senast den 16 maj. I Region Jönköpings län hade målet nåtts redan 21 april, och siffran ligger nu på 90 procent.

Arkivbild från vaccinationstillfälle

– Vi är väldigt glada att vi kunnat erbjuda vaccin i så hög takt och att våra invånare vill vaccinera sig, säger Mia Frisk (KD), regionstyrelsens ordförande. Det känns bra att vi nådde målet så snabbt, och vi hoppas nu att våra invånare fortsätter att vaccinera sig i samma takt.

Vaccineringstäckningen i Region Jönköpings län ligger över snittet i flera åldersgrupper och prioriterade grupper.

– Vi har verkligen prioriterat att få ut vaccinet till invånarna så snabbt som möjligt. Vi har gått in i ett helt nytt arbetssätt med hårt arbetande personal, logistik, skiftande leveranser och snabba vändningar, säger Rachel De Basso (S), ordförande i nämnd för Folkhälsa och sjukvård. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla medarbetare som nu arbetar intensivt med att planera och vaccinera länets invånare.

Fas 4 startar nästa vecka
Vaccineringen är just nu i sista gruppen i fas 3. Då många vårdcentraler har gott om lediga tider och vaccinet behöver användas så snabbt som möjligt går nu Region Jönköpings län in i åldersgruppen 55-59 år i fas 4. Under vecka 18 kommer den gruppen kunna börja boka in sig.

Det betyder att vi fortfarande är i fas 3 parallellt med fas 4, och att grupperna i fas 1-3 även fortsatt kommer att prioriteras. I mån av tider kan dock 55-59-åringar bokas in för vaccination.  

– Samtidigt som vi är glada att vi har så bra vaccinationstäckning för våra 65-plussare så är det nu viktigt att vi fortsätter att öka vaccinationstäckningen ytterligare, säger Rachel De Basso. Fortsätt att respektera prioritetsordningen. De med störst risk för allvarlig covid prioriteras för vaccination först, säger Rachel De Basso (S).

Försiktig start med mindre leveranser
Fas 4 är den största gruppen, där ingår alla mellan 18-59 år som inte tillhör en medicinsk prioriterad riskgrupp. Även i fas 4 kommer alltså Region Jönköpings län vaccinera i fallande åldersordning, och takten kommer att bero på tillgången på vaccin.

Preliminärt kommer inte någon yngre åldersgrupp i fas 4 kunna börja vaccinera sig förrän runt slutet av maj, då det framöver kommer en period av leveranser avsedda för dos 2.  

– Ha tålamod, vaccinera dig när det är din tur och fortsätt att följa restriktionerna så har vi chans till en någorlunda normal sommar, säger Mia Frisk (KD).

Källa: Pressmeddelande från Region Jönköping

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *