Nyheter

Vaccinet har nått Sverige!

Nyheter De första doser vaccin som Sverige har beställt har nu levererats enligt plan. De körs under lördagen ut till samtliga regioner, så att de som har planerat att börja vaccinera under söndagen kan göra detta.

I dag, lördag, kom de första doserna vaccin till Sverige. Transporterna har gått enligt plan. Doserna packas om för vidare leverans till landets regioner som inleder vaccinationerna från söndag. Ampullernas hållbarhet är begränsad till fem dygn i kyl från det att fryskedjan bryts på lördagen.

Vaccination mot covid-19 är ett av redskapen för att lindra följderna av pandemin och bidra till att färre människor blir allvarligt sjuka.

– Det känns bra att vi nu är framme vid det här steget, och att vi i Sverige inom bara några timmar kan börja erbjuda skydd mot covid-19. I ett första skede vaccineras nu de som har det allra största behovet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Totalt levereras under helgen doser som räcker till cirka 4 900 personer. Vaccinet ges i två doser per person. Regionerna väntas få påfyllning efter årsskiftet. Folkhälsomyndigheten arbetar intensivt med att förbereda inför den kommande större vaccinationsinsatsen, tillsammans med övriga berörda myndigheter, regionerna och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *