Nyheter

Vaccinprognos skjuts fram en månad

Nyheter Den 5 september. Då är målet att alla över 18 år ska ha fått sin första vaccindos, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens under fredagsförmiddagen.

Den 5 september. Då är målet att alla över 18 år ska ha fått sin första vaccindos, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens under fredagsförmiddagen. Arkivfoto

Det tidigare datumet var 15 augusti. Förskjutningen beror bland annat på Folkhälsomyndighetens tidigare beslut att pausa Janssen-vaccinet, efter rapporter från USA om misstänkta blodproppsfall.

Samtidigt kunde ministern meddela att regeringen har nått målet med att 80 procent av de som är över 65 år har fått sin första dos. Hallengren understryker att regionerna och staten ska hjälpas åt för att vaccineringen ska ske så effektivt som möjligt.

– Insatserna måste stärkas på alla nivåer, säger hon.

– Regionerna har en hög vaccinationskapacitet och vaccineringen går snabbt framåt i alla regioner som nu vaccinerar i fas 3. Vaccinationstakten ökar vecka för vecka. Det är leveranserna och rekommendationerna kring hur vaccinerna ska användas som avgör tempot, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.

Totalt har 2,4 miljoner svenskar fått minst en dos vaccin.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *