Nyheter

Vad är en plommonlund?

Nyheter Susanne Smedberg svarar här på läsarens fråga angående plommonlund.

– Det känns väldigt spännande att fått det här uppdraget att svara på frågor från er läsare. Jag har ingen som helst utbildning i trädgård, utan det jag kan är helt självlärt, utifrån intresse och erfarenhet från min egna trädgård där jag har lärt mig enormt mycket genom framgång och misslyckande och inte minst en stor vilja och lust. Så om jag kan mycket eller lite ligger alltid i betraktarens öga och med vem man blir jämförd med, ett orakel är jag definitivt inte men jag ska försöka svara på frågor efter bästa förmåga, säger Susanne Smedberg som är Skillingaryd.nu;s trädgårdsspecialist.

Idag handlar frågan om plommonlund, vad det är och hur ska den se ut, hur ska plommonträden vara planterade och vilka plommon ska det vara?

För mig blir det en lund när man planterar flera träd tillsammans. I det här fallet plommonträd. För att få lite storlek på den ska du kanske plantera minst 5 stycken, allra minst tre. När man planterar träd, vilket som helst, ska man tänka på hur bred kronan blir. Det är den som bestämmer avståndet till nästa träd. Vill du ha en mörk och mystisk lund planterar du så att kronorna nästan växer ihop. Vill du ha en lite ljusare, har du längre avstånd mellan dem. I lunden skulle jag välja att göra en slingrande gång, troligen med flis, för att förstärka ”lundkänslan”. I en lund har du massor med ljuvliga växter att välja mellan som undervegetation, som till exempel olika slags sippor, vivor, trillium, hostor och så vidare. Gräsmatta under tror jag inte så mycket på, eftersom gräs inte tycker om för mycket skugga, då blir det mest en mossmatta istället. Vi som bor här på höglandet är ju tyvärr begränsade i vårt sortval på grund av vår höga zon, 5, och ska du då plantera flera stycken så är det kanske dumt ett välja sorter som har lägre zonangivelse.

Jag är ingen expert på just fruktträd, men jag skulle nog välja ”Komet”, som har lysande röda plommon, saftiga och runda. Läser man på nätet rekommenderas en sort som heter ”Czar”, som ska klara zon 5 och har en mörkblå färg, men den har jag ingen erfarenhet av och känner ingen som odlar den heller. Förhoppningsvis blir du lite klokare av mitt svar, hälsar Susanne Smedberg.

Har du frågor om din trädgård? Maila din fundering till redaktionen@skillingaryd.nu. Märk din fråga ”Trädgård”.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Vad är en plommonlund?

Som av en händelse har krikonträden slagit ut sin massiva blomning just idag – det är alldeles vitt – har varit ute och fotograferat dem nu på morgonen.

Hoppsan! Då HAR jag plommonlundar – notera pluralisformen. Gulplommon bildar spontant sådana lundar – det är bara en fråga om att gallra tillräckligt hårt. Krikon beter sig likadant, blommar massivt och sätter blåa frukter. Det var bra att ÄNTLIGEN, efter alla år, få ett klart svar på en klar fråga. Media som Allt om Trädgård har inte klarat av uppgiften. Ha all heder av svaret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *