Nyheter

Vad är kommunens mål med äldreomsorgen?

Nyheter "Förvånande att kommunen inte utvecklar våra naturliga mötesplatser". Läs PRO-föreningarnas insändare här.

Arkivfoto

Ofrivillig ensamhet är ett större hot mot folkhälsan än rökning. Kroppen utsätts för negativ stress och risken för hjärtinfarkt, stroke och demens ökar. Detta konstaterar Peter Strang, professor i palliativ medicin vid Karolinska institutet, i sin bok Att höra till. All forskning visar också att det heller aldrig är försent att bygga upp sin muskelmassa och därmed hålla sig frisk långt upp i åren.

Därför är det förvånande att Vaggeryds kommun inte utvecklar våra naturliga mötesplatser som biblioteket i Skillingaryd eller den gemensamma lunchrestaurangen på Jupiter utan istället drar ner på verksamheten eller till och med slår igen! På Jupiter serverar Stjärnan, än så länge, våfflor varje torsdag, och två aktiviteter anordnas varje vecka. I övrigt litar kommunen på frivilliga organisationers verksamheter.

När hjälpbehövande får sin tid nerdragen, när taxorna höjs för hemsjukvård och larm, när kommunens nattpatrull minskar verkar det som nerskärningarna sker utan vare sig mål eller konsekvensbeskrivning.

Vi önskar
att kommunen tillsätter en utredning som består av representanter från pensionärsorganisationer, berörd personal och politiker. Uppdraget är att göra en inventering, kortsiktigt och långsiktigt, av behov, resurser och konsekvenser med målsättningen att öka äldres psykiska och fysiska hälsa.

PRO i Vaggeryds kommun

Taggar

4 reaktioner på Vad är kommunens mål med äldreomsorgen?

Mycket kloka ord från PRO-föreningarna. Berätta gärna för oss vilka svar ni får i KPR- mötet. Dags att vända resonemanget. Konstatera antalet äldre som behöver hjälp. Sätt prislappen efter det. Bevilja hjälptimmar för att lotsa ”brukare” till matsalen Furugården. Öppna sen Jupiter. Kanske det kostar någon krona men annars får väl kommunen anställa en psykolog som tar hand om mentala ohälsan hos äldre. Men den blir nog ännu dyrare

Som anhörig till en äldre i Vaggeryds kommun, tycker jag att PRO har rätt. Efter att Jupiter restaurangen stängde har en tydlig avtackling skett som nu har lett till en stroke och demens hos den anhörige. Det gick otroligt snabbt efter stängningen. Att sitta själv och äta tråkiga matpaket som hemtjänsten värmer upp i hast, är nedbrytande för en äldre person. Sorgligt att politikerna inte ser till människan.

Jag beklagar ”undrande” för er anhörigs händelse men är ytterst tveksam till att stroke och demens har samband med Jupiters nedläggning. Sjukdomar har vi ju ingen som helst makt över. Som arbetande i vården , vilket jag gjort i många år , så måste jag få ge min vy av ensamheten hos de äldre. Var är alla anhöriga? Det är en stor skillnad hos många av våra äldre som får besök eller blir hämtade vid högtiderna. Man pratat om att många äldre är ensamma och det stämmer verkligen. Jag jobbar inom vården för jag älskar mitt jobb men jag kan aldrig ersätta en son eller dotter eller barnbarn. Vi har en välfärd i detta land som jag tror gjort oss lite bortskämda. I många länder är det en skam att inte ta hand om sin gamla mamma eller pappa. Då menar jag inte att de äldre sk få bo kvar hemma utan man ska få bo på ett boende om vårdbehovet kräver det och jag som undersköterska är där för att vårda och se till att det basala behovet blir tillfredställt. Men jag önska verkligen att synen ”all inklusive” som många anhöriga har när deras äldre flyttat in på ett boende skulle försvinna.
Misstro mig inte för jag älskar verkligen mitt jobb men allt kan ses från olika perspektiv.

Märkligt inlägg i debatten, ”undersköterska”. Försvarar du stängningen av Jupiter-restaurangen, som var till så stor glädje för de äldre som gick dit? Där fick de god mat och umgänge som stimulerade. Att anklaga anhöriga för att inte ta hand om sina äldre hör inte till saken och är något man borde vara försiktig med eftersom det är sällan ni känner till hela bilden. Att jämföra med andra länder är också meningslöst eftersom samhällsstrukturer är olika. I länder där familjen tar hand om sina äldre är familjemedlemmar oftast inte heltidsarbetande vuxna, alternativt har man hjälp i hemmet av anställda.
PRO har rätt, med vår samhällsstruktur där vi förlitar oss på att våra skatter används vettigt, behöver rätta insatser prioriterad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *