Nyheter

Vad kommer personalen få för extra ersättning?

Nyheter Frågan gällande extra ersättning till personalgrupper som har haft eller kommer att ha kontakt med vård- och omsorgstagare som har eller har haft covid-19 till kommunstyrelsens ordförande lämnades under kommunfullmäktige.

– Hur ska man ersätta de som jobbar med patientgrupperna? Moderaterna ställde ett krav nationellt och nu har regeringen skakat fram miljarder till detta. Min enkla fråga är hur kommande beslut om att höja ersättningar görs? Undrar Roger Ödebrink (S).

– Det är viktigt att vi har politiska diskussioner kring detta. Får jag frågan från Svantesson. Vad gör ni av våra pengar? Mitt svar, oavsett kulör på det, vissa kommuner kanske har haft möjligheten att göra extra satsningar. Men de flesta kommunerna säger att det täcker de ökade kostnader. Vi har ökade kostnader och våra skatteintäkter krymper. Vi ska ha ett resultat på 15 miljoner för att betala av på våra investeringar. Mitt svar är i dagsläget. Jag har inte sett det till extra pengar. Jag har inte hört att man begärt eller lyft frågan. Den 10 juni hade förhandlingsdelegationen och där var inte frågan uppe för extra kompensation från någon av oss politiker. Våra kommuner behöver samverka. Vi ska hjälpas åt och hålla ihop. Vi har haft möten i GGVV-området och det är ingen som har lyft frågan om extra kompensation där heller. Vätterbygdens har inte heller lyft frågan. I dagsläget är det inte aktuellt, men som vi vet just nu så är det ”bara i dagsläget”, svarar Gert Jonsson (M).

– Det är en applåd och kanske en tårtbit till personalen som uppmuntran. Jag hade inte förväntat mig något annat svar egentligen heller. De extra välfärdsmiljonerna hade ni inte heller tänkt på. Lägga några pengar de som jobbar inom äldreomsorgen vill ni inte lägga några extra pengar på varken (M) eller övriga femklövern, avslutar Roger Ödebrink (S).

Applåd och tårtbit eller 5 000 kronor extra i månaden för de som kämpar i frontlinjen med coronavirusets effekter. Det var den frågan Roger Ödebrink (S) ställde till kommunstyrelsens ordförande under kommunfullmäktige. Frågan fortsatte med ”Att denb pågående pandemin drabbar de kommunala verksamheter är vi nog alla medvetna om. För att lindra de ekonomiska effekterna har regeringen i olika beslut anvisat extra pengar till regioner och kommuner. Den summan är nu uppe i runt 26 miljarder kronor. För Vaggeryds kommuns del skulle det enligt Finansdepartementets uträkning bli drygt 25 miljoner kronor. Dessa pengar ska naturligtvis fördelas på de verksamheter som har haft extra kostnader på grund av pandemin. Bland dessa verksamheter har det inom vård- och omsorg varit ett stort tryck på personalen. För främst personalen på våra boende och inom hemtjänst. Inför sommaren och kommande semestrar kommer säkert inte trycket på dessa verksamheter att minska.

Många andra kommuner och även regioner har tagit beslut om att på olika sätt kompensera den personal som jobbar i direkt kontakt med patienter och vård- och omsorgstagare. Vilket vi socialdemokrater tycker är väldigt rimligt att vi gör!

Om man ser till citat ovan när det gäller 5 000 kronor extra borde det finnas starkt intresse för (M) och övriga partier i femklövern att visa uppskattning för personalens arbete”.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Vad kommer personalen få för extra ersättning?

De som jobbar i vården och får symtom måste stanna hemma tills negativt svar på provet. Trots detta får personalen avdrag på lönen.

Nej det ska Gert stoppa dom pengarna i en påse att han kan visa plus i kommunen när är året slut.Så är det också med generell statlig bidrag.
Gör om gör rätt Gert Jonsson

Alla som jobbar med Corona borde åtminstone få risktillägg. Den som blir sjuk borde få full lön. Det är det minsta när man utsätter både familjen och sigsjälv för en allvarlig sjukdom Tycker Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *