Nyheter

Vad påsken betyder för pastor Signe Malmsten

Nyheter Det här året blir påsken lite annorlunda. Vi har träffat Signe som arbetar som pastor i Equmeniakyrkan i Vaggeryd. Hon berättar om sina tankar om påsken och vad den betyder för henne.

Signe flyttade till Vaggeryd 2019 från Vänersborg med man och snart treårig dotter. Hon arbetade som pastor i Vänersborg tidigare, men flyttade lite närmare hem till en tjänst som hon gärna ville ha och närmare släkten och grunden. Det har varit en speciell tid här sedan hon kom hit, både att hon varit sjukskriven själv och pandemin som har påverkat mycket.

– Man har ju inte kunnat träffa församlingen så mycket och det är ju lite tråkigt när man fortfarande är i den där fasen att lära känna människorna, men jag trivs väldigt bra här, berättar Signe.

– Påsken betyder mycket för mig. Som pastor har man mycket att göra vanligtvis med många samlingar. Det är ju inte som många andra att man har långledigt, utan tvärtom. Jag tycker mycket om att jobba på påsken och att vara med på alla samlingar vi har de här dagarna under normala omständigheter. Vi brukar ha en samling på skärtorsdagen, en på långfredagen och en på påskdagen så man följer det som händer med Jesus under påskhelgen. Påsken är ju viktig för buskapet om Jesu död och uppståndelse är ju också det centrala budskapet i kristen tro. Därför blir ju den väldigt viktig. Utan det här budskapet skulle det inte finnas någon kyrka eller den här tron vi har, så det är väldigt centralt.

– Jag tycker om påskens bibeltexter. Det finns så många beskrivningar av människors reaktioner och handlingar från människor runt omkring Jesus. De människor som fanns nära Jesus sviker och lämnar honom och misslyckas med det de hade tänkt och det de hade velat. Det blir så starkt för mig att budskapet om att vi alla är välkomnade till gud med våra misslyckanden och tillkortakommanden. Just att man väljer att skildra dessa människor, man skildrar inte en perfekt bild utan även svek och misslyckanden, det säger mycket om den kristna tron.

– Det centrala är att det handlar om en gud som blir människa som ger sitt liv på korset som påsken handlar om. Det är ju ganska unikt om man jämför med en gudsbild i andra religioner, att en gud gör på detta sättet för att få kontakt och relation till människor.

– Påsken och egentligen alla högtider under året handlar ju om att påminna om det som hände. Vi firar med nattvard på skärtordagen för att Jesus delade bröd och vin med sina lärljungar, som var den sista måltiden innan hans död och då säger han ”Gör detta till minne av mig”. Påsken är en påminnelse om vad han gjorde för oss och guds kärlek till världen.

– Jag tycker om att följa högtiderna och bibelberättelserna som man går tillbaka till år efter år. Påsken är viktig för mig också för att få vara tillsammans med min familj. Det är verkligen inte oviktigt och att man får sakta ner lite på tempot.

– I år blir det mycket websänt , vi kommer att spela in en gudstjänst tillsammans med de andra kyrkorna till långfredagen och på söndagen har vi en egen websänd gudstjänst här i Equmenia. På skärtorsdagen kommer det att bli drop in i kyrkan och en påskvandring utomhus så att det inte blir så många människor inomhus. Det blir väldigt speciellt i år, fler kan ju se gudstjänsterna, människor som är bortresta eller inte han möjlighet att komma hit. På det sättet är det ju fler som kan följa gudstjänsterna men det ersätter ju inte att träffas och särskilt torsdagen när vi brukar ha måltid tillsammans för att illustrera Jesus måltid med lärljungarna. Det brukar jag tycka väldigt mycket om så det kommer jag att sakna. Det kommer att vara de samlingarna som vi brukar ha men på ett annat vis.

– Om man ska försöka hitta något positivt som har kommit ur pandemin skulle det i så fall vara att man har varit tvungna att använda sig mer av det digitala hjälpmedel för att nå ut. Många har ju varit tvungna att ha en snabbutbildning för att komma i gång med det här om man inte har använt sig av detta tidigare. Gemenskapen och mötena får man ju inte på samma vis men det är nog ändå bra att man i olika församlingar har lärt sig mer om det digitala.

Signe Malmsten

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *