Nyheter

Vaga svar om personlig assistans

Nyheter "Femklövern tar inget ansvar för varken personal eller verksamhet". Läs Kenth Williamssons (S) insändare nedan.  

Den 21 Mars i år beslutade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att dra in tillståndet för det bolag som bedriver personlig assistans i Vaggeryds kommun.

Enligt försäkringskassan (FK) har bolaget och företrädaren ”en lång historia av olämplighet” bakom sig som startade i början på 2000-talet. Bland annat har FK kommit in med anmälningar 2014, 2015, 2016 och 2020 mot bolaget och företrädaren har dömts för brott vid ett flertal tillfällen.

Därför ställde vi ett antal frågor kring detta till socialnämndens ordförande Anki Löfstedt (M) för att få klarhet i ärendet.

På frågan ”Är det rimligt att kommunen anlitar bolag som anses olämpliga av Försäkringskassan?” blir svaret: Om det blir någon dom mot ett företag så är det inget vi kan bevaka.

På frågan om kollektivavtalet följts? Blir svaret att det inte är kommunens ansvar att följa upp detta.

Om kraven i upphandlingen följts och om avtalen hållits? Det fick vi ingen klarhet i.

IVO har visat att skattepengar har hamlat i oseriösa fickor och svaren visar att kontroll och uppföljning av arbetsvillkor, avtal och löner inte skett i tillräcklig omfattning.

Det visar tydligt att Femklövern inte tar ansvar för varken personal eller verksamhet. Därför är det viktigt att kommunen återtar driften av den personliga assistansen så att skattebetalarnas pengar används till det de är avsedda för.

För Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun

Kenth Williamsson                                                                                             
Oppositionsråd

Taggar

Dela


4 reaktioner på Vaga svar om personlig assistans

Nästa naturliga steg för femklöver vore att upphandla externa politiker som säkert kan göra jobbet mycket bättre och effektivare än de själva.

Nu förstår jag inte Jörgen? Det klart att det är väldigt viktigt att man ger kvalitativ vård och hjälp. Det måste vi säkerställa. Men vi ska också veta att personalen ska ha sina rättigheter tillgodosedda. Det är ett minimikrav.
Har de inte det så bidrar vi som kommun till att snedvrida konkurrensen- vilket jag verkligen inte står bakom! Vi bidrar också till att försämra villkoren för välfärdsanställda. Det är inte bra för då kommer kvalitén sjunka och enskilda få svårt att försörja sig. Och vi ska vara säkra på att vi inte gynnar välfärdsbrottsligheten!

Inte många frågor om kvaliteten på denna typ av verksamhet. Är den sämre eller bättre eller kanske lika bra i kommunal drift. Vilka utbildningar krävs för personlig assistent?
Naturligt vis ska man inte anlita oseriösa företag.
Men för mig är det än viktigare vilken hjälp och vård vi ger till dessa redan utsatta grupper.

Man har inte ens några förhoppningar kvar efter så mycket som haltar och så många nödlösningar som har producerats av det här styret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *