Nyheter

Vägförening fick dubbla kommunbidrag

Nyheter Ett fel i bidragsutbetalning har uppdagats och en vägförening i östra delarna har fått fullt bidrag från två kommuner.

Arkivfoto från en annan grusväg i kommunen

I samband med årets utbetalning av det kommunala driftbidraget upptäcktes att ett felaktigt bidrag har utbetalats för åren 2003 till 2018. Trafikverket gör en kostnadsberäkning av bidrag för den årliga driften och utifrån denna beräkning ger Trafikverket ett procentuellt bidrag av den beräknade kostanden.

Återstående kostnad upp till 100% kompletterar både Sävsjö och Vaggeryds kommun med då vägsträckningen går över kommungränsen. Fördelningen av det kommunala bidraget mellan Sävsjö och Vaggeryd skulle vara 47% respektive 53%. Vaggeryds kommun har betalat ut hela kostnaden upp till 100% och inte sin procentdel. Enligt gällande rättspraxis får återkrav ske tio år retroaktivt och inte 15 år som utbetalats felaktigt.

– Det har varit fel ett antal år tillbaka och både vi och Sävsjö kommun har gjort fel. Vi har betalt för hela delen och det har Sävsjö också gjort. Nu agerar vi likadant som grannkommunen gör och vi minskar deras framtida bidrag. Det blir ingen återbetalningsskyldighet utan vi minskar på bidragen framöver tills summan är tillrätta. Vi har gjort så här historiskt och det är viktigt att vi behandlar alla lika, säger Jerry Karlsson (L) ordförande i tekniska nämnden.

Vägföreningen fick skriftlig information från tekniska förvaltningen att en faktura på strax över 80 000 kronor skulle skickas ut för de felaktiga utbetalningarna och vägföreningen föreslog att återkravet skulle delas lika på vägföreningen och kommunen. Vaggeryds kommun avslog föreningens förslag med hänvisning till likabehandlingsprincipen.

Tekniska nämnden beslutade att kommande bidrag minskas istället för återbetalning. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *