Nyheter

Vaggeryd på plats 168 i landet

Nyheter Vaggeryds kommun ligger på 168:e plats bland landets 290 kommuner i 2020 års "Bästa skolkommun".

Undersökningen bygger på en jämförelse av tio kriterier. Lärarnas behörighet och lärarlönerna tillhör Vaggeryds styrkor relativt sett, medan nivån på sjukfrånvaron och elevernas meritvärden i årkurs 9 drar ner kommunens rankning.

Vaggeryd ligger bättre till än grannkommunerna Värnamo (199), Sävsjö (235) och Gislaved (274), men sämre än Nässjö (31), Jönköping (35) och Gnosjö (120). I hela Jönköpings län är Vaggeryd rankad som nummer nio av 13 kommuner. Tranås lägger sig bäst i länet (25).

Lärarförbundet utser Sveriges bästa skolkommun för att sätta fokus på kommunernas viktiga roll som skolans huvudmän.

– Undersökningen är den största i sitt slag. Till grund för rankningen ligger tio kriterier som vi bedömer som viktiga för att mäta skolans arbetsförutsättningar och resultat. Från 2019 kan kommunen både jämföra sig med andra kommuner men också följa sin egen utveckling oberoende av hur det går för andra kommuner, noterats från Lärarförbundet.

Här finns detaljerade uppgifter för kommunen (pdf)

Texten kan komma att  uppdateras.

Jönköpings län

Taggar

Dela


2 reaktioner på Vaggeryd på plats 168 i landet

Ett stort problem i Vaggeryd är att det aldrig har funnits en studiekultur (att det är okej att plugga) bland eleverna. För att höja alla elevers kunskaper behövs en studiekultur som visar att det är dina egna ambitioner och ansträngningar som avgör vilka dörrar som öppnas senare i livet. Detta kan inte lärarna själva försöka uppnå, oavsett hur kompetenta de är, utan elevernas föräldrar måste också lyfta hur viktigt det är att plugga. För det gör tyvärr inte eleverna i Vaggeryd.

Det kanske är dags att prioritera skolan i kommunen? Detta är i mina ögon ett underbetyg för en kommun där det fortfarande finns riktiga jobb och hyggligt företagsklimat. Fortsätter trenden så kommer jobben att minska (genom att företag flyttar till billigare länder) samt att mer ickeproducerande jobb ökar (kommunjobb). Detta leder till att de få som jobbar på riktigt får höjda skatter för att täcka alla dessa ickeproducerande arbetare. Detta ekorrhjul kan bara sluta på ett sätt tyvärr, och bara lösas på ett också. Men den lösningen är idag praktiskt omöjlig. Gå ur EU, införa återvandring, stänga gränserna från alla olagliga intrång, tjänstemannaansvar införs igen. Lösningar finns, men vem vill ta dessa beslut? Troligen ingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *