Nyheter

Vaggeryd söker röstmottagare

Nyheter På kommunens hemsida finner man att röstmottagare i Vaggeryd saknas i höst. Vi hörde efter med kanslichefen Torbjörn Åkerblad vad som krävs för att man ska bli en röstmottagare

Den 9 september 2018 träffade vi dessa två utanför röstmottagningslokalen i Hagshult. Torbjörn Åkerblad söker röstmottagare i Vaggeryd.

Det är valnämnden i varje kommun som ansvarar för att rekrytera röstmottagare som ska arbeta med förtidsröstning eller röstning i vallokal på valdagen.

Till när söker kommunen rösttmottagare?
– Vi söker röstmottagare till röstningslokalen i Vaggeryd som kommer att vara öppen under förtidsröstningen som är från den 24 augusti och fram till valdagen den 11 september. Tiderna är dagtid på vardagarna och lördag samt söndag gäller det fyra timmar. Förtidsröstning kommer att vara möjlig i Folkets hus Vaggeryd samt teaterfoajén Skillingehus Skillingaryd, berättar Torbjörn Åkerblad.

Att vara röstmottagare innebär att bland annat att ta emot röster och lägga dem i urnan, hjälpa de väljare som ber om det och se till att det är en god ordning i vallokalen. För arbetet i vallokal ingår även att granska och räkna rösterna efter vallokalens stängning.Det är länsstyrelsen som ansvarar för den slutliga rösträkningen som börjar dagen efter valdagen. I en vallokal ska det alltid vara minst tre röstmottagare samtidigt. En av dessa ska vara ordförande eller vice ordförande. De fungerar som arbetsledare.

Vad är det för erfarenhet som krävs för att man ska få jobbet?
– Inga särskilda erfarenheter krävs men i urvalet säkerställer vi att personerna som har söker har noggrannhet, gott bemötande och samarbetsförmåga. Uppdraget kräver god kunskap i svenska. Kunskap i stora invandrarspråk kan vara meriterande. 

Torbjörn Åkerblad berättar att det är i Vaggeryd det saknas röstmottagare. I Skillingaryd är bemanningen klar inför höstens val. När rätt person är hittad utlovas en utbildning. 

Vad är det för utbildning som anordnas till röstmottagare?
– Vi använder oss av ett utbildningsmaterial som tagits fram av Valmyndigheten. Arvodet som utgår till röstmottagaren är fastslagit i kommunfullmäktige och för året är det 1 484 kronor per dag, vilket motsvarar 186,50 kronor i timman, avrundar kanslichefen Torbjörn Åkerblad som hoppas att bemanningen för förtidsröstningen snart är tillsatt. 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Vaggeryd söker röstmottagare

Varför används inte biblioteket som nu har en mycket centralt läge i Vaggeryd centrum. En unik möjlighet för dess personal att göra en viktig samhällsuppgift.

Varför måste hjulet alltid uppfinnas på nytt hela tiden?

Biblioteket i Vaggeryd är för litet, det krävs större ytor, då det ska vara avskärmat både för att ta röstsedlar, och sedan för valskärmarna, sedan även plats för röstmottagarbordet.
Hälsningar Sonja Kling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *