Nyheter

Vaggeryd väntas växa betydligt – över 16 000 invånare år 2040

Nyheter Befolkningen i Vaggeryds kommun beräknas öka de närmaste decennierna, visar en ny befolkningsframskrivning från SCB. Utvecklingen drivs framför allt av att invandringen är större än utvandringen.

Arkivbild

SCB:s befolkningsframskrivning är ett centralt verktyg för samhällsplanering. Nu finns nya beräkningar för folkmängden i samtliga kommuner och län.

I Vaggeryd väntas antalet invånare år 2040 uppgå till cirka 16 100 personer. Det är 1 560 fler än i dag (+11 procent). Jämfört med andra kommuner är det en förhållandevis stor befolkningstillväxt.

– Befolkningstillväxten i Vaggeryd beror framför allt på att invandringen väntas överstiga utvandringen i kommunen. Framskrivningen visar att det under perioden 2021–2040 beräknas flytta in omkring 1 790 personer från andra länder, medan 610 väntas emigrera. Det ska dock sägas att det är särskilt svårt att göra prognoser om in- och utvandring. Även att antalet födda väntas överstiga antalet döda bidrar till tillväxten, säger Alexandra Malm, statistiker på SCB.

I hela Jönköpings län beräknas befolkningen växa med 6 procent till år 2040. Bland kommunerna i Jönköpings län sticker Habo ut med den allra största förväntade befolkningstillväxten (+15 procent), medan Sävsjö går mot det största befolkningstappet (−3 procent).

Totalt väntas befolkningen i Sverige öka med nästan en miljon, från knappt 10,4 miljoner invånare 2020 till drygt 11,3 miljoner år 2040. Som kartan nedan illustrerar är det här ökningen ojämnt fördelad.

Länen Stockholm, Uppsala, Halland, Skåne och Västra Götaland beräknas växa, medan Västernorrland och Norrbotten går mot minskad befolkning.

En övergripande trend är att andelen äldre ökar. Så även i Vaggeryd. I dag är 20 procent av kommunens invånare 65 år eller äldre, år 2040 väntas 22 procent vara det.

– Det här mönstret ser vi i nästan alla kommuner i landet. Vaggeryds kommun följer utvecklingen. Det här beror bland annat på att dödligheten minskar, att folk därför blir äldre, säger Alexandra Malm vid SCB.

En annan central grupp för samhällsplanering är de unga. I Vaggeryd väntas antalet barn i skolåldern (6–18 år) öka fram till år 2040, från 2 451 i dag till cirka 2 540 (+4 procent).

Källa: Pressmeddelande från SCB

Taggar

Dela


6 reaktioner på Vaggeryd väntas växa betydligt – över 16 000 invånare år 2040

Tips till Vaggeryds kommun. Se till att redan nu planera och börja bygga skolor/förskolor etcetera för att klara detta. Ta in en bra entreprenör som bygger rätt från början så det inte blir mögel- och fuktskador efter några år som på andra av skolorna som är byggda

Vill vi vara 16 100 personer år 2040? Är det alltid bra att växa mycket? Jag tror att om vi sansar oss lite så att skolor, barnomsorg, äldreboende, kultur, fritid med mera hänger med så blir det bättre. Inte så många akuta lösningar med till exempel detaljplaner och skolor.

Det partiet som pekar med hela handen och bygger kommunala skolor och en ny sim/sporthall i Vaggeryd även om det innefattar att höja skatten vinner 2022! Och inte svamlar och skyller på motparterna ja då kommer man att plocka poäng!
Varsågod den bjuder jag på.

Håller med dig Daniel. Måste vi ha alla små byskolor? Bygg bra för en gångs skull och ge Skillingaryd en chans att utvecklas. Och Vaggeryds simhall? Ska politikerna sätta ett tak över Hjortsjön. Vi betalar skatt och om den behöver höjas så gör det.

Då är det ju ännu mer rimligt att inte bygga en ny Götafors efter detta. I stället dyrare lösning med kortsiktigt tänk.

Tror de styrande i kommunen tänker att ”det får någon annan lösa”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *