Nyheter

Vaggerydambulansens framtid oviss

Nyheter Det pratas alltmer om att den ambulans som är stationerad i Vaggeryd är på väg bort

Arkivbild

Innan ambulansen stationerades i Vaggeryd skedde det efter en högljudd debatt mellan de som ansåg det nödvändigt med en ambulans i en så industrität kommun som Vaggeryd. På andra sidan menade man att en extra ambulans var viktig, men inte var den har sitt garage.

Nu verkar det som om att ambulansen används alltmera till utnyttjas att täcka upp för ambulansbristen i Jönköping. Ambulansen är ofta upptagen på olika uppdrag eller står på passning på Torsvik. Dessutom så åker ambulansen från Vaggeryd till Värnamo varje morgon för att byta personal. Det innebär att ambulansen är borta en dryg timma på morgonen och då är det som förr, man får förlita sig på ambulans från Jönköping eller Värnamo. En bättre lösning vore att personalbytet sker i Vaggeryd för att upprätthålla beredskapen. Enligt uppgift arbetar man så när det gäller ambulansen i Habo, där personalen åker från Jönköping för att genomföra bytet.

Mia Frisk

– Det pågår en översyn av ambulansverksamheten i hela länet, säger Mia Frisk (KD) regionråd med bland annat ansvar för ambulansverksamheten. Översynen är inte helt klar och omfattar såväl ambulanstransporter överlag men även avtalsvillkor och hus SOS Alarms verksamhet påverkas. Översynen är ännu inte presenterad för politikerna men Mia Frisk bekräftar att en del handlar om att ambulanserna ska vara mera rörliga runt om i länet för att få en totalt bättre täckning av ambulanser i hela Jönköpings län.

Nu höjs det kritiska röster som påstår att det där med ambulans i Vaggeryd är en sanning med modifikation. Ambulansen används allt mer till uppdrag på annat håll, så det verkar som att de som var emot en fysisk placering av ambulans i Vaggeryd fått rätt till slut.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Vaggerydambulansens framtid oviss

Nu när Vaggeryds invånarantal växer, samtidigt som vi får fler äldre, DÅ tar vi och sänker ambulanstätheten/slopar den helt!! HUR tänkte man nu…Så otroligt obegåvat och dumt. Dom har helt missförstått sitt uppdrag, att tjäna sina invånare!!
Denna Mia Frisk ställer alltid till det för vanligt hyggligt skattebetalande folk…

Jag betalar skatt i detta land men får mindre för varje år som går. Var går pengarna? Våra folkvalda politiker som vi valt genom demokratiska val måste börja förstå varför de sitter där de sitter, för att tjäna oss invånare och våra intressen.

Ambulansen är en trygghetsfaktor som bör försvaras!

Jag har behövt ambulans 4 ggr genom livet…
1a gången kom det en sjukresebil istället…
Jag låg på 3e våningen hemma med brutet ben..
Chauffören försökte ringa efter ambulans men det skulle inte finnas någon så det kom en till sjukresebil och hjälpte till med att bära ner mej för trapporna.
När vi kom fram till Värnamo stod det 3 ambulanser som inte hade haft någon körning på flera timmar…

2a och 3e gången råddes vi att köra själva då det skulle gå fortare…
Och självklart svimmade jag innan vi var ute på E4:an…
Ena gången var det akut gallstensanfall och direkt till operation, andra gången var det njurstensanfall som inte ville släppa förräns efter mer än 8 timmar.
Hur kul var det för gubben att köra en medvetslös gumma själv i bilen 👿👿👿

4e gången trillar jag och sliter av en ryggmuskel och blir förlamad…
Efter dryga 30 minuter kommer ambulans från Jönköping, men eftersom jag totalvägrar åka till Ryhov då dom inte vill åka till Värnamo då dom ska sluta innan dom hinner tillbaka till Ryhov…
Men dom kan stå i över EN TIMME och vänta på en annan ambulans som sen kör mej till Värnamo…
Under den väntetiden kunde den första ambulansen mycket väl ha hunnit köra mej till Värnamo och sen åkt tillbaka till Ryhov…

Jag säger bara: VAGGERYD BEHÖVER MINST EN EGEN AMBULANS ! ! !

Jag har ju en gång varit med och räddat vaggerydsamulansen med stort demonstrationståg, med mera. Är det dags nu igen, jag tar gärna en debatt med landstingspolitier om ambulansfrågan.

HJÄRTSTOPP – PÅ VÄG TILL BILPROVNINGEN
Jag var på väg till bilprovningen när en mötande Volvo 240 lite sakta gled över i vänster körfält och sedan landade i mittwiren.
”Drulle med mobiltelefon” tänkte jag, men fick väl pliktskyldigt se hur det gått med föraren.
Vid ratten satt en ensam äldre herre, livlös men till synes utan skador. Jag fick ut honom på asfalten, konstaterade cirkulations- och andningsstillestånd och påbörjade återupplivning. Nästa bil larmade 112. En polis i närheten fixade trafiken och efter vad som kändes som en evighet kom även ambulansen, som hade defibrillator.
Mannen hade ventrikelflimmer och efter en massa defibrilleringar fick vi äntligen stabil rytm med puls och kunde byta svalgtub mot riktig intubation. Sålunda flyttbar men djupt medvetslös for han iväg med ambulansen.
På eftermiddagen ringde telefonen – det var mannens son – pappan hälsade och tackade så väldigt mycket – han var nu helt OK och nästa dag skulle de röntga hans kranskärl (där han hade ett akut stopp som öppnades).
Bilprovningen? Jo jag hade missat min tid men fick den godkänd på stand-by-tid.

Grundproblemet är då att det finns för få ambulanser i Jönköpings län. Därför roffar andra ambulansstationer åt sig resursen i Vaggeryd och detta lämnar Vaggeryd i sticket. Den logiska lösningen borde vara att öka antalet ambulanser där antalet inte räcker till – men att permanenta att lämna Vaggeryd i sticket, det måste alla begripa är fel tänkt. Det är helt på tvärs mot den snabbt tillgängliga vård vi arbetat så hårt för, ”hjärta-smärta-112” och så vidare. Jag som legat på knä på asfalten och gjort hjärt-lung-räddning vet hur viktigt det är att ha ambulansen nära. Om man offrar ambulansen tycker jag hela satsningen på utplacerade hjärtstartare känns ganska patetisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *