Nyheter

Vaggeryds energi satsar efter fiberavbrottet

Nyheter Lärdomar fås och åtgärder tas efter fiberavbrottet

Fiberkabel

Det har varit bråda dagar för Vaggeryds energi efter den stora störningen när fibertrafiken låg nere i nära nog ett dygn. Särskilt besvärligt var det för de företag som är beroende av tillgången till fiber för sin produktion.

– Vi genomför två utvärderingar, säger Rikard Larsson som är vd på Vaggeryds energi. Vi har gjort en utvärdering på kort sikt för att säkerställa matning från flera håll om olyckan skulle vara framme igen. Dessutom berättar han att de har förstärkt sin webbplats så att hemsidan ska vara fungerande med aktuell information och felstatus så att kunderna vet vad som händer.

Direkt under störningen upprättades en ny redundant, fysisk separerad matning så redan nu har nätet två inkommande matningar. På längre sikt handlar det om att bygga nytt för att få fibermatning från tre håll vilka alla är fysiskt separerade.

– Så länge det byggs bostäder, vägar och järnvägar där det grävs finns riskerna för avgrävda ledningar, menar Rikard Larsson och då gäller det att lära sig av de erfarenheter man får av olika händelser.

Rikard Larsson

Rikard Larsson är trygg i att Vaggeryds energi har ett fibernät med god redundans redan idag i och med den nyupprättade parallella matningen. Nu har de flera inmatningsvägar som minskar sårbarheten och där man kan koppla om fibertrafiken till kunderna och samtidigt kunna reparera felen i lugn och ro.

När det gäller fibernätet så räknar Vaggeryds energi att vara färdiga med sin utbyggnad 2021 och då ha gett över 4000 hushåll möjlighet att koppla på fibernätet. Dessutom inled nu ett arbete med att dra fram fiber till samtliga lägenheter inom Vsbo. Fiberuttag kommer byggas i varje lägenhet sedan är det upp till de boende att avgöra om de vill kosta på sig internet via fiber eller inte.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *