Nyheter

Vaggeryds kommun är med när tåget går

Vaggeryds kommun är med när tåget går

Nyheter Kommunstyrelsen i Vaggeryds kommun godkände avtalet med Jönköpings kommun inför den framtida satsningen på höghastighetsjärnväg genom kommunen.

Därmed är det givet att avtalet också kommer att godkännas av kommunfullmäktige.
Överenskommelsen innebär att Vaggeryds kommun åtar sig att färdigställa 1 500 bostäder fram till år 2035 samt att förskottera sju miljoner kronor.
För kommunstyrelsens nytillträdde ordförande Gert Jonsson (M) fanns inte minsta tvekan. Han menar att det är viktigt att visa att Vaggeryds kommun är med när tåget bokstavligt talat går:
– Sverige växer, vi har ju sett hur vårt land dragit till sig många människor från andra länder, och då måste vi ha bostäder, inte minst mot bakgrund av att länet haft en ganska passiv bostadsbyggnad, säger han.
– Dessutom har vi ett guldläge genom vår närhet till de blivande stationerna i Jönköping och Värnamo, vi har det utrymme i vår kommun för bostadsbyggande som inte finns i till exempel Jönköping och som gör oss till vinnare.
Jonssons kommunalrådskollega Kenth Williamsson (S)  är inne på samma linje:
– Den här järnvägssatsningen är viktig för hela regionen eftersom den kommer att påverka oss mycket när det gäller attraktiviteten, om det nu blir en höghastighetsjärnväg vilket allt tyder på, menar han.
Båda menar att i snitt 75 nya lägenheter per år under en 20-årsperiod inte är en orimlig målsättning, trots att så många lägenheter inte färdigställts i Vaggeryds kommun någon gång sedan tusenårsskiftet.
Denna tro på de positiva effekterna av avtalet med Jönköping delas dock inte av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vilkas representanter båda röstade mot förslaget. Voteringen i kommunstyrelsen slutade därmed 11-2 för ett godkännande av avtalet som nu går vidare till kommunfullmäktige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *