Nyheter

Vaggeryds kommun blev bäst i test

Nyheter Svenska Näringsliv presenterade sin enkät om företagsklimat och där hamnade Vaggeryds kommun i topp

Källa: Svenskt Näringsliv

För första gången i under de år som företagsklimatet har rankats, sedan 2009, hamnar Vaggeryds kommun på första plats i Jönköpings län och på plats 20 i riket. Vid mätningen 2017 hade Vaggeryds kommun plats 6 i länet och plats 37 i riket. Det finns några saker som sticker ut lite särskilt.

Framförallt är det attityden till företagande som förändrats där företagen upplever en ökad positiv attityd från såväl allmänheten som kommunpolitiker och media. När det gäller kommunpolitikernas attityd har den gått från plats 79 till plats 34, men det finns en del att arbeta vidare med. Situationen med tele- och IT-när har fått ett ordentligt lyft med 69 platser och hamnar på plats 44. Negativa siffror visar skolans attityd till företagande samt synen på tillämpning av lagar och regler samt konkurrens från kommunen mot privat företagande.

Vi kontaktade kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson för en kommentar.

Vad tycker du om resultatet av enkäten om företagsklimat?

– Det är ju fantastiskt roligt att hamna högt i riket men ännu mera glädjande är förstaplatsen i länet, säger Gert Jonsson.

– Vi ligger i en stark arbetsmarknadsregion och arbetar mycket med företagsbesök och är noga med att presentera helhetslösningar för företag när det gäller kommunens arbete med IT, kommunikationer och byggande, säger Gert Jonsson och fortsätter med att det är en fördel att Vaggeryds kommun är ganska liten med korta beslutsvägar.

– Nyckelord är att vara nåbara och tillgängliga, enligt Gert Jonsson. Vi kan inte vila på hanen fortsätter han och berättar om hur det gick till när kontakterna togs för byggandet av en serverhall på Båramo. Han berättar att företaget visade intresse under sommaren och då var det för Gert Jonsson och Kenth Williamsson, som är vice ordförande i kommunstyrelsen , att avbryta semestern och få ett avtal till stånd.

Vad tycker du generellt om siffrorna om attityderna?

– Det känns bra att attityden från oss kommunpolitker förbättrats men vi försöker medvetet att ha nära samverkan med näringslivet, säger Gert Jonsson. Roligt att allmänheten också uppskattar våra företag.

– Sen ska ju även media få lite beröm för det sätt som företagen bevakas och presenteras, menar Gert Jonsson men är lite bekymrad över resultatet från skolan. Jag hoppas att det blir en förbättring nu när kommunen tagit fram en handlingsplan som heter ”Från förskola till jobb”. Där finns en klar linje om hur skolan ska närma sig näringslivet och kommer att ge resultat framöver. Bekymret är problemet att få igång ett industriprogram på gymnasiet.

Kommentarer i övrigt?

– För att förbättra våra relationer med företag och medborgare har vi valt att inte ingå i nätverk när det gäller upphandling, säger Gert Jonsson och menar att det ger möjlighet till att anpassa kraven för att möjliggöra för lokala företag att få avtal. Vi ska också bli bättre på att följa upp bygglov, tillstånd eller annat genom att kontakta berörda för att få veta hur de upplevde kommunen som part i arbetet. Det kan också vara en väg för att förbättra relationerna så att vi skapar förståelse för hur vi arbetar med lagar och regler.

– Vi ska inte slå oss för bröstet och luta oss tillbaka, menar Gert Jonsson. Nu har vi en sporre att arbeta vidare med att stärka Vaggeryds kommuns varumärke som helhet bland medborgarna men också riktat till företagen. Företagens bekymmer med kompetensförsörjning löser vi inte utbildningsvägen på kort sikt, vi måste arbeta med infrastruktur i form av vägar, järnväg och flyg för ökade pendlingsmöjligheter. Ett ökat byggande av lägenheter och mer tomtmark för de som vill bygga eget. En fortsatt prioritering på utvecklat tele- och IT-nät är nödvändig.

– Det är insatser som inte bara kommer företagen till del, det utvecklar hela kommunen till invånarnas fromma, avslutar Gert Jonsson.

Svenskt Näringsliv genomför varje år en enkät där de kollar 18 olika faktorer som företag i kommunen får svara på. Resultatet bygger till två tredjedelar på svar från företagen och till en tredjedel på statistik från SCB och UC.

Hela rankingen kan läsas här

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *