Nyheter

Vaggeryds kommun diskuterar utmaningsrätt

Nyheter Kommunen kan öppna för andra aktörer att utmana kommunal verksamhet

Arkivbild

Utmaningsrätten är till för att pröva verksamheter som bedrivs av kommunen och det handlar såväl av ekonomiska skäl som kvalitetsskäl. I grunden sägs det handla om att förbättra kommunal verksamhet och ökad mångfald. Det kan riktas önskemål om att en del av den kommunala verksamheten ska upphandlas eller säljas.

Den som vill driva en verksamhet åt kommunen på entreprenad har rätt att rikta en utmaning mot utpekad kommunal verksamhet. Utmaningen kan också innebära att man uppmanar kommunen att sälja ut kommunal verksamhet.

Det är kommunen som bestämmer vilka verksamheter som får utmanas och fastställer regler för utmaningen och hur det ska hanteras.

Om en verksamhet utmanas ska kommunen besluta om en upphandling är tillåten och bedöma om det är lämpligt att den aktuella verksamheten utmanas.

Myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner och verksamhet som är lagstadgade kommunala uppgifter får inte utmanas.

Om utmaningen antas ska det göras enligt gällande regler, sannolikt ska ”lagen om offentlig upphandling” användas. Den som gjort utmaningen har inga garanter att vinna upphandlingen utan får konkurrera med andra på samma villkor.

Även om verksamheter upphandlas och drivs av annan aktör än kommunen ska kommunen följa och kontrollera verksamheten enligt kommunallagen.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Vaggeryds kommun diskuterar utmaningsrätt

Grundfrågan är om kommunen inte är kompetent att driva verksamheten? Jag tror kommunen ÄR kompetent. Lägre pris i kronor räknat har som jag ser det alltid ett pris i andra änden i form av sämre kvalitet på jobbet eller oacceptabla arbetsförhållanden etc. Ett exempel: när man upphandlade extern städning på ett sjukhus där jag arbetat – då började dammråttorna hopas. Det blir ju ändå kommunen som får kontrollera hur jobbet gjorts – då är det lika bra att kommunen också gör jobbet själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *