Nyheter

Vaggeryds kommun välkomnar solen

Nyheter Under hösten har Vaggeryds kommun fortsatt sin satsning på solceller för sin energiförsörjning.

Vid en pressträff presenterades kommunens satsning på solenergi. Presentationen gjordes av miljöstrateg Lina Larsson, kommunikatör Alija Bucuk och chefen för sim- och sporthallen Kent-Åke Svensson. De berättade att, efter sedvanligt planeringsarbete, var solcellerna på plats strax efter nyår. Senaste tillskotten är solcellerna på Sim- och sporthallen, Skillingaryds Arena samt Hjortsjöskolan. Tillsammans producerar de 120 kW och man räknar med ytterligare satsningar. Det handlar om att hitta lämpliga tak på befintliga byggnader och att solceller kommer in tidigt i diskussionen vid nybyggnationer.

Sedan tidigare finns det solceller vid Familjecentralen, Reningsverket, Skillingehus och Vaggeryds energi. Dessutom finns det ett flertal privata husägare som installerat solceller.

Alija Bucuk, Lina Larsson och Kent-Åke Svensson

Otto Hedenmo

Det finns statliga pengar att söka via Länsstyrelsen. Totalt har regeringen avsatt två miljarder kronor fram till 2020 och stödet är på 30% av investeringen.

Vaggeryds kommun ser det också som ett viktigt inslag i det som kallas Solmatchen. Solmatchen är ett inslag i Klimatrådets satsningar där kommuner, region och privata aktörer ska sporra varandra till satsningar på solceller.

Otto Hedenmo projektledare på länsstyrelsen säger att alla 50 aktörer i Klimatrådet sagt sig vilja öka sina satsningar på solceller. För trots allt så står solen för enbart en promille i hela landet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *