Nyheter

Vaggeryds kvarn och Frendes

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. 

Det är känt sedan 1600-talet att Vaggeryds bönder har malt sin säd på denna plats vid Lagan. Verksamheten sköttes av gårdarnas eget folk.

1858 flyttade Frende Johannesson från Ofvdaskogs soldattorp hit och blev mjölnare vid kvarnen. 1875 byggde han boningshus, ladugård och uthus på söder sida av kvarndammen. Fastigheten fick namnet Ingelund men i folk-mun har den alltid kallats Frendes. Frende sålde sin del av Vaggeryds kvarn till Alfred Karlsson. Kvarnen brann ned 1886, men Alfred Karlsson byggde upp den igen. 1908 övertog Anders Magnusson kvarnen, sågen  och den nytillkomna likströmsgeneratorn vid fallet.

1920-1936 ägde Vaggeryds municipalsamhälle anläggningarna. 1936 köpte Bertil Svedbom Vaggeryds kvarn och såg. Han rev de fallfärdiga husen, byggde ny kvarn och rustade upp bron. På den gamla sågbacken byggde han sin villa. Svedbom drev kvarnen fram till 1980 då sonen Stefan tog över och inredde kvarnhuset till måleriverkstad. I kvarnen finns fortfarande ett minikraftverk.

Vaggeryds kvarn och Frendes har alltid varit två skilda fastigheter. De utgör tillsammans en väl bevarad kulturmiljö vid Lagan.

2001 tilldelades Christina och Ronny Randow Vaggeryds kommuns byggnadsvårdspris för renoveringen av Frendes.

Waggeryds museiförening

Vaggeryds kvarn och såg 1904. Mannen i mitten är Herman Andersson. Han kallades ”Herman på kvarnen ” och arbetade på kvarnen och sågen. Senare startade han en verkstad för tillverkning av tröskverk.  [1/5]

1936 köpte 
Bertil Svedbom Vaggeryds kvarn och såg. Han rev de gamla husen och byggde nytt. På sågbacken byggde han sin bostad.  [2/5]

Vaggeryds nya kvarn. I bakrunden ligger Frendes som byggdes 1875.  [3/5]

  [4/5]

Bild från februari 2023. Foto: Martina Ojala  [5/5]

Taggar

Dela


1 reaktion på Vaggeryds kvarn och Frendes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *