Nyheter

Vaggeryds kyrka – mitt i samhället

Nyheter Under året kommer vi att presentera kyrkorna i de Byarums pastorat och Skillingaryds församling ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Nu är turen kommen till Vaggeryds kyrka.

Arkivbild

Kyrkan i Vaggeryd byggdes under åren 1973-74 och har enbart 45 år på nacken. Det måste vara något av rekordungt i ett sammanhang där kyrkobyggnader i våra bygder har flera hundra års historik. Kyrkan i Vaggeryd är byggd med dansk sandsten och ser inte ut som en traditionell kyrkobyggnad. Det arkitektförslag som blev den ritning som bygget gjordes efter utformades av aktitekterna Eva och Bernt Mejander. Kyrkan stod klar 1974 och invigdes av dåvarande biskopen i Växjö stift, Sven Lindegård i slutet på september 1974.

Kyrkan pryds av influenser och material från flera delar av Europa, men har också inslag av småländsk skaparkraft. Golvet är ett italienskt marmorgolv och armaturerna är tillverkade i Tyskland.  Inne i kyrkorummet har den lokala konstnären Bertil Ågren sett till att altaret, dopfunten och ambon blivit till. Lindshammars glasbruk, strax utanför länsgränsen söder om Vetlanda, har till verkat dopskålen. Från klocktornet klämtar två klockor som meddelar att något händer i kyrkan. Den stora klockan väger 400 kilo och den lilla ”endast” 250 kilo. De ger ett mäktigt ljud som uppmärksammar omgivningen på att det är liv och rörelse i Vaggeryds kyrka.

Att det är en modern kyrka visas av att det finns en serveringssal att låna i samband med till exempel dop, dessutom finns det en lekhörna för barnen. Efter 25 års användning fick kyrkan ett nytt, modernt och miljövänligt ventilationssystem 2008.

Kyrkan används flitigt, framförallt för ungdomsverksamhet. Det inbjuds också till föreläsningar med jämna mellanrum och under några perioder erbjuds det frukost på torsdagar i kyrkogårdspersonalens regi.

Källa: Svenska kyrkan

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *