Nyheter

Vaggerydsföretag hjälper Boeing lyfta

Nyheter Det är Styrkonstruktion som levererar elskåp till styrningen av en stor maskin för flygplansbygge

Montering pågår  [1/8]

Gäller att allt hamnar rätt  [2/8]

Inredning  [3/8]

Så ser en sektion ut  [4/8]

Plåtarna förberedda för skåpsbygge  [5/8]

Vad gömmer sig här?  [6/8]

Tomas Gustavsson, nöjd VD  [7/8]

Simon Tirosh ser till att allt kommer på plats  [8/8]

Att bygga flygplan är ingen enkel historia, det krävs mängder av maskiner av olika slag. Styrkonstruktion samarbetar med ett företag i Virserum som heter Modig machine tool. De har utvecklat en gigantisk fräs som kan hantera stycken upp emot 25 meter långa, som till exempel flygplansvingar. Den maskinen har gjort succé och har beställts av Boeing för att utveckla flygplansbyggandet vidare. Det är här Styrkonstruktion i Vaggeryd kommer in i bilden.

– Vi har fått förtroendet att bygga elskåpen för styrningen av maskinen, säger Tomas Gustavsson som är VD på företaget. Det är ett stort projekt eftersom vi bygger från grunden till färdigt skåp, fortsätter han.

Varje skåp är drygt sju meter långt och tar knappt tre veckor att montera och för att de ska kunna fraktas levereras de i tre delar. De har fått en order på 13 skåp hittills. Det motsvarar ett drygt halvårs arbete för två-tre personer och det är inte så vanligt idag med så långa ordrar, nuförtiden är ofta snabbare jobb som de arbetar med att få. De som ser till att skåpen blir korrekta och klara i tid är Lennart Magnusson och Simon Tirosh och de har ett viktigt jobb med allt från plåt till el till färdigt skåp.

– Det känns häftigt, menar Tomas att man inom några år tittar upp i luften och tänker ”där flyger nog en Boeing, som vi i Vaggeryd skapat förutsättningar för” eller rent av sitter i en maskin med Vaggerydsanknytning på väg ut världen.

– Men det gäller att inte se bakåt och njuta i vår bransch, vi måste se framåt och utvecklas för att få hem nya ordrar, avslutar Tomas Gustavsson. Erfarenhet och kunskap är vägen dit.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *