Nyheter

Vaggerydskorgen blir killarnas företagsprodukt

Nyheter Vid Fenix startas under hösten ett flertal UF-företag. Ett av företagen är ”BinSquared UF” som tagit fram framtidens hållbara papperskorg och som ska skap större sammanhållning bland kommunens företag

Alexander Aronsson, Otto Källberg, Elias Zetterholm och Alex Johansson, samtliga Vaggeryd, går tredje året på Fenix, teknik och ekonomi. Vi har träffat killarna på Fenix som tagit fram papperskorgen som ska pryda kommunens kontor lagom till jul.

– Vår idé var att sälja en papperskorg med Vaggeryds V:et på. Vi tänker sälja till företag för att få en sammankoppling och en bättre sammanhållning bland företagen. Det som är bra med den här papperskorgen är att den är platt och viks ihop. Om ett företag vill köpa 50 papperskorgar så hade vi behövt frakta dessa med lastbil, men vi har valt att leverera den i platt format, bra både för transport och miljön, säger företagets vd Elias Zetterholm.

Allting startade med att två av killarna i det nybildade företaget hade praktik på AQ i Vaggeryd och de fick då en uppgift att göra en produkt.

– Vi hade ett problem att lösa och vi ville komma på något innovativt och nytt. Kan vi spara på frakten? Vi kikade på olika allternativ och ritade upp den här papperskorgen i CAD-programmet, berättar Alexander Aronsson som nu, tillsammans med sina kollegor, har utvecklat sina praktikidéer till en företagsvariant.

Papperskorgen är av metall. En vikpunkt har gjorts i botten så att sidorna är lätt vika upp. När vikningen är gjord är papperskorgen klar att användas.

– Vi vill skapa större sammanhållning bland företagen. Vi tror att med vår lilla idé att vi har gjort något som sammanstrålar alla och visar vår gemensamma kommunlogga, menar Alexander.

– Man måste slänga många idéer i papperskorgen för att få fram nya idéer i företaget, den sloganen har vi använt. För att ta tillvara på spillmaterialet som blir tas en miniatyrkorg fram och den kan man ha på skrivbordet som en pennhållare, berättar Otto.

– Vi har haft ett fint samarbete med AQ där vi fått hjälp med kalkyler och beredning. Vi har format papperskorgen med enkel design och sedan enkel låsning med tummen efter man vikt upp sidorna. Den här håller i en evighet. En plastpapperskorg går sönder, men inte den här, konstaterar Alexander.

Här är den. Vaggerydskorgen. Vitlackerad plåt, där sidorna viks upp, med kommunloggan

Materialet köps in via AQ och papperskorgen kommer också att närproduceras inom företagets väggar.

– Vi beställer ett stort antal först då det är mer lönsamt, vi kommer även att ha en webbsida där man kan beställa sin egen korg och tillhörande pennhållare. Vi har satt ett ganska högt mål när det gäller försäljningen, vi tror att det är möjligt att sälja 200 exemplar, det kan bli årets julklapp till företagets anställda kanske, menar Elias.

Ett paket med den vitlackade papperskorgen med den tillhörande pennhållaren kommer att ha startpriset 319 kronor och beställer man flera får man rabatt. Allmänheten kan beställa sin egen Vaggerydskorg under UF-mässan på Fenix under torsdag kväll. I maj månad kommer killarna att avveckla företaget, som också är en del i UF-året. Efter gymnasiet får eleverna driva vidare då man behåller sitt patent.

Killarna vi träffar på Fenix är målmedvetna och tror sig att även i framtiden vara egna företagare.

– Roligaste att starta företag är att allting är nytt, man vet inte vad man ska göra och vad som är eller blir nästa steg. Man får klura ut. Vi hade själva produkten nästan klar, sen var det så mycket annat som vi skulle göra, säger Elias.

– Vi har varit klara ett bra tag och vi har väntat på banken, men nu är allt klart och nu kan vi ta emot beställningar. Tekniskt sett kan alla beställa sin egna Vaggerydskorg redan på torsdag kväll och vi börjar producera nästa vecka. Gemenskapen är det roligaste och att testa att driva ett företag är nyttigt för framtiden, säger Otto.

– Vi kommer att ta hjälp av en mycket känd Vaggerydsbo i vår marknadsföring, avrundar killarna som framöver kommer att avslöja vem det är.

Från vänster; Otto Källberg, Alex Johansson, Alexander Aronsson och Elias Zetterholm. Egna företagare som nu lanserar sin Vaggerydskorg. Foto; Privat

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *