Nyheter

Vaggerydsversionen av ”Haverikommissionen”

Nyheter Årets sista cafékväll på Bäckalyckan i Vaggeryd samlade ett 40-tal personer

IOGT/NTO:s ordförande Roland Emanuelsson tackar Gustav Lindström för dennes medverkan, 1992 och i går.

Det var en överraskande god siffra med tanke på att kvällens tema var historier kring flygning i allmänhet och i synnerhet en alldeles exceptionell sådan.

Det som serverades utöver kaffe och våfflor var en filmad inspelning från en av de allra sista avsnitten i den prisbelönade serien Gamla Waggeryd. Den gjordes vintern 1992 och där var flygkaptenen Arne Schultzberg och hans gode vän Gustav Lindström huvudpersoner vid sidan av intervjuaren Uno Wallenberg.

På inspelningen redogör Schultzberg för den dramatiska flygningen för snart 60 år sedan, vintern 1959, när det SAS-plan har förde befälet över på ett närmast mirakulöst sätt lyckades undvika att krascha i Nordatlanten utanför New Foundland, trots att två av de fyra motorerna på DC 7:an slutade att fungera. Ombord fanns Anastas Mikojan nummer 2 i den sovjetiska hierarkin på väg hem från förhandlingar med Fidel Castro på Kuba .

Det låg således oerhört mycket i potten för Schultzberg denna vinternatt. Berättelsen är så dramatisk att den framkallar rysningar även så här långt efteråt.

Schultzberg, som 1935 och 1937 studerade på Ellen Nybergs privatskola i Vaggeryd, gick bort 2002 men Gustav Lindström, snart 87, fanns på plats 26 år senare för att komplettera och fördjupa sina och Schultzbergs dramatiska berättelser på inspelningen från 1992.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *