Nyheter

Valdebatt på Fenix: Förstagångsväljarna fick svar

Nyheter Förstagångsväljarna vid gymnasieskolan på Fenix fick under torsdagsförmiddagen veta mer om vad partierna tycker och tänker inför valet i höst.

  [1/9]

  [2/9]

  [3/9]

  [4/9]

Läraren Raymond Petersson och moderator Teodor Thelander  [5/9]

  [6/9]

  [7/9]

  [8/9]

  [9/9]

– Det är viktigt att man är informerad. Intresset är väl ”både och” här på Fenix. Vissa är intresserade och vissa har ljummet intresse för politik, säger Alex Johansson, vice ordförande i Moderata ungdomsförbundet och bosatt i kommunen. 

Raymond Pettersson är lärare i samhällsprogrammet och han poängterar att demokratin är oerhört viktigt. 

– Vi har en debatt här i dag för treorna och vi kommer att genomföra en debatt under valveckan innan vårt skolval som hålls i samband med riksdagsvalet. Vi ska hålla fanan högt här på Fenix och visa att demokratin är viktig. Vi tycker att man ska engagera sig ideellt, om det är i en förening, parti eller idrott. I dag har vi bjudit in treorna och vi vill visa att det är viktigt att rösta i valet. Är det så att man inte röstar första gången är risken stor att man blir en ”soffliggare”. Röstar man inte kan man inte påverka. 

– Samtliga partier är inbjudna men KD tackade precis nej här på morgonen och V kommer inte.  Vi har sagt till dem att ungdomsförbunden är att föredra då de ”pratar ungdomars språk”, säger Raymond Petersson som själv gick med i ett ungdomsförbund 1976.

Aulan är nästan fullsatt till sista stol när debatten drar i gång. På plats finns Niklas Sigvardsson (S), Markus Kerttu (MP), Gustav Malm (C), Olle Jonsson (L), Hampus Bergh (SD) och Sam Kharazmi (M) representerade.

– Vi hoppas att ni kommer att se skillnad på partierna. Vi har valt ut fyra ämnen. Teodor Thelander, tidigare elev på Fenix, är moderator för debatten, säger Raymond Petersson och tar emot politiska frågor via sms från besökande elever under debatten.

Presentation med en minut per parti gjordes. 

Hampus Bergh (SD:
– Jag kommer från Vaggeryd. Nu bor jag i Gnosjö kommun. Jag engagerar mig för att jag vill alla medmänniskor väl. Jag är inte här av den anledningen att man inte ska engagera sig i mitt parti, men i något parti för att vi ska få inspel och möjlighet för att fatta beslut. 

Olle Jonsson (L):
– Jag upplevde att andra skulle bestämma. Vi vill att individen ska bestämma själv över sitt liv. 

Sam Kharazmi (M):
– Jag blev politisk aktiv för att förändra och förbättra. Staten ska inte vara i allt och pilla men ska samtidigt vara stark. 

Gustav Malm (C):
– Jag engagerar mig för att jag ville förändra. Vi är också liberaler och vi tycker att individer borde bestämma mer själv

Markus Kerrtu (MP):
– Jag är uppväxt på en gård utanför Laholm och jag ser att vi får sämre skördar, det blir varmare och det blir sämre för bönder. Jag vill också förändra. 

Niklas Sigvardsson (S):
– Jag jobbar som gymnasielärare. Jag vill att fler ska bli aktiva, då måste man engagera sig. Det behöver inte vara i något politisk parti, det kan vara en annan förening. Vi ska få ett bättre samhälle för alla och det kommer att utmynna sig här idag. Vi alla vill samhället ska bli bättre men på olika sätt. 

Då var det dags för första delen i debatten. 

Ska vi gå med i Nato? Samtliga håller upp en grön skylt (= ja) utom MP. 

MP svarar angående den röda skylten som visats upp:
– Sveriges försvarspolitik ska utgå från diplomati. Tyvärr lever vi i en värld där krig är vardag. Nato är en förpliktelse. Vi ska stärka vårt egna försvar och förbjuda kärnkraft på Sveriges mark. 

L kommenterar: ”Vi kan inte försvara oss själva. Det har vi till slut förstått. Jag är glad att landet har sagt ja. Den här utvecklingen har varit på gång länge. Sverige ska ta ställning. Ansökan hoppas jag blir klar så snart det går”. 

MP kommenterar: ”Vi behöver ett större skydd, vi behöver fler relationer men utan att gå med i Nato kan vi fortfarande välja sida utan att vi går med i en krigsallians. Turkiet ställer krav på vår inrikespolitik. Allians ja, men inte Nato”.  

SD kommenterar: ”Det är en fin idé att inte vara med i Nato men vara med i alla andra allianser. Ukraina har gjort det och inte fått någon hjälp. Har man rustat ned försvaret har vi inget försvar alls”.

S kommenterar: ”Utgångspunkten är vad är bäst skydd för Sverige. Nu handlar det om att vara med i Nato. Vi ska lyfta frågan högre, det handlar om försvarspolitik men också hur vi löser det civila försvaret, om elen går, naturkatastrofer osv. Vad gör vi om vi inte har ström till våra mobiler? När vi pratar att stärka försvaret är det viktigt att prata det civila också. Vi vill öka att fler ska delta i civila försvaret. Vi bygger det tillsammans.” 

M kommenterar: ”Självklart ska vi satsa på försvaret. Sossarna är efter och vill vänta till 2028. Intressant att höra vad S säger om elen försvinner. Ni avvecklar vår kärnkraft. Ni har slagit sönder energipolitiken”.

S replikerar: ”Civilt och militärt försvar. Vi kommer inte att ha värnpliktiga till 2025. Är det mest klokt att lyssna på de som har kunskap eller nu hetsas det och slänger ut pengar”.

C kommenterar:  ”Vi ska öka försvarsbudgeten”.

SD kommenterar: ”Vi svängde i frågan. Vi har egentligen aldrig varit emot Nato men Finland skrev på ett avtal”. 

M kommenterar:  ”Vi måste stärka vårt försvar. Vi måste se till att fler vill bli yrkessoldater. Vi måste ge fler förmåner för att de som vill bli soldater. Det är lätt att stå här och säga självklart, men vad vill S konkret göra?”

L kommenterar: ”S vill inte prata Nato. Försvarsministern sa att han skulle avgå sent förra året om vi skulle ansöka om medlemskap. Det ryska hotet är inget nytt, det borde man sett komma tidigare. Självklart ska vi inte ge vika när det kommer till Turkiets krav. Jag är helt övertygad om att den svenska regeringen kommer att styra Sverige in i Nato. Det är turkisk inrikespolitik och jag är trygg med att vi går in i Nato”. 

S kommenterar: ”Vi har ett mer aggressivt Ryssland i dag, det är hänsynslöst. Att säga att vi borde sett det i går, tror jag att de flesta tänker att vad gör man när världen förändras. Byter man åsikt så står man för det. Det är inte lätt att bryta en 200-årig alliansfrihet”.

Moderator Theodor:
– Nästa fråga är riktat till er studenter, och det handlar om bostad och privatekonomisk politik. Är det rimliga priser för en första bostad i dag?

Samtliga i panelen tycker nej.

C kommenterar: ”I dag kan man hyra en 40 kvadratmeter stor lägenhet för samma pris som en 18-kvadratmeters lägenhet. Vi har för mycket regler och vi försöker att få folk att bygga snyggt, då blir det också dyrt”. 

S kommenterar:  ”Självklart är det för dyrt. Vad kostar det med studentbostad, 2 800 för 9 kvadrat? Studiemedel är 9 000. Vi behöver bygga mer, både i länet i Sverige, vi har gjort det, men vi får inte nöja oss. Vi måste bygga nytt för att det ska bli fler bostäder. Inför investeringsstödet så att vi kan skruva ner priserna”. 

M kommenterar: ”Vi har en enorm bostadsbrist. Vi har för få bostäder för att det är för svårt att bygga. Allt från hur mycket ljus som kommer in i lägenheten. Vi måste minska krånglet. Vi har i dag regleringar som gör att man inte kan sätta vilken hyra som helst. Vem som helt förstår inte att det är rimligt. Staten har varit inne och pillat för mycket”. 

L kommenterar: ”Vi har sagt att hyrorna ska vara på en viss nivå. Många vill ha någonstans att bo och få lägenhet och då blir det brist. Ni har varit inne och pillat i det här”.

S kommenterar: ”Självklart behöver vi inte mer marknad. Vi i S ser en bostad som en rättighet. Vi ska ha möjlighet att skaffa den första lägenhet. Det är jobbigt att tvätta och laga mat, men vilken frihetskänsla att ha egen lägenhet”. 

M kommenterar: ”Marknaden vet vad ni vill ha. Vi vet i dag att det är fler som vill bo i innerstan än förort. MP måste se till sina väljare på Södermalm och S ska se till sina på Östermalm. Bostad är en rättighet. S vill höja skatten, javisst. Ni kan säga att det är en rättighet, men det blir svårare för ungdomarna”. 

S kommenterar: ”Om jag äger en svindyr villa så får jag betala för det. Vi har redan en fastighetsavgift som när alliansen styrde innebar att landsbygden fick högre fastighetsavgift än fastighetsskatt. Prata om midsommarkransen och Södermalm. Nu är det studenternas bostäder vi ska snacka om”. 

MP kommenterar: ”Det hade varit kul att ha vårt lantbruk på Södermalm. Om vi i dag hade haft marknadshyror så hade varken jag eller någon annan kunnat behålla min lägenhet. Samtidigt har vi mycket bostäder som finns på landsbygden. Man ska kunna bo var man vill”. 

SD kommenterar: ”Alla förstår att vi egentligen har alla siffror vi behöver. Bostäder finns på kommunal nivå. När man år efter år inte bygger lägenheter till de här 200 ungdomarna. Det är inte bara bygga fastigheter vi behöver göra. Bara för att jag har ett stort hus och bilar ska du inte ta all min inkomst, S”. 

L kommenterar: ”De här är S system som vi har i dag. Vårt förslag hade inneburit att fler bostäder hade varit ute på marknaden. Tillgång på mark: kommunen är dålig på att det byggs för lite”. 

Nästa debattinlägg är migrationspolitik. 

SD kommenterar: ”Hade vi haft en reglerad arbetsplatsinvandring. En lön på 13 000 räknas som ett bristyrke. Det är en acceptabel summa. Missbruk och fusk växer. Vi måste se till Sveriges bästa. Jag finner det rätt orimligt att ta in arbetskraftsinvandring. Statens intresse borde vara att de som bor här redan får ett jobb innan vi tar in fler”. 

MP kommenterar: ”Asylrätten är en mänsklig rättighet och den ska följas. Vi ställer oss bakom arbetskraftsinvandring. Det ska vara möjligt att komma till Sverige och bidra till samhället. Vill man komma till Sverige, vill man jobba, vill man bli en del i samhället ska det också vara möjligt”. 

Hur ser panelen på migrationspolitik?

L kommenterar: ”Vi älskar att prata invandring. Jag håller fast vid arbetsplatsinvandring. Vi införde en bra politik under Reinfeldts tid. Politiker ska inte peka ut vem som ska göra vad. Svenska jobb till svenska arbeten. Många vill inte ta dessa arbeten. Ingen kom och plockade bär när utländska arbetare inte kunde komma under pandemin och jobba”. 

S kommenterar: ”L sätter fingret på det. Jordgubbsodling. Ingen ville ha det för att man tjänade för dåligt. Vi i S är emot arbetskraftsinvandring där det inte behövs. Hittar man inte arbetskraft ska man kunna ta emot folk utifrån för att lösa. Högern är för arbetskraftsinvandring, svenskar vill inte ta detta då det är för dåligt betalt”. 

C kommenterar: ”Problemet med arbetskraftsinvandring är att vi har kompetensbrist. Vi behöver folk som flyttar hit. Skulle ni vilja flytta till Kanada eller Tyskland och jobba? Klart att ni vill jobba när ni är där”. 

Frågor från elever: 

Vill SD skicka hem invandrare som är kriminella och har svenskt pass?

SD kommenterar: ”Alla som begår grövre bort och har fått ett utvisningsbeslut ska lämna landet. De ska inte belasta vård, omsorg eller vår polis. Vi ser inget ansvar för andra länders medborgare. 2012 testade man detta och det är inga problem att göra någon statslös”. 

SD säger att det är många som är arbetslösa, även de som har svenskt pass, hittade inget jobb på grund av sin etnicitet. 

SD kommenterar: ”Det är ett djupt problem men det är hos den enskilda arbetsgivaren. Man ska anställas för sin kompetens och utbildning”.

MP kommenterar: ”Integrationen är en viktig del för en fungerade migration. Som det ser ut i dag fungerar inte integrationen. Jag har vänner som kommit hit 2015, blivit en del av Sverige, samtidigt som fler och fler försöker att bli en del av samhället inte kan det. Jag har en vän som blev utvisad till Kongo och det är helt sjukt att vi har det här systemet. De vill bidra och jobba”. 

Hur ser ni kring gängkriminalitet?

S kommenterar: ”Ingen kommer att säga något annorlunda här i dag. Det är ett av de viktigaste valpunkterna. Hur bryter man segregation? För att motverka gängkriminalitet så ska man bryta segregation. Hur ser vi stad och land? Vi måste känna att hela landet är inkluderat. Vi behöver en bra skolgång. Vi ska vara tuffa mot brottsligheten. Vi behöver göra mycket mer på andra områden också”. 

Hur ska våldet mot kvinnor bekämpas?

M kommenterar: ”Det är ett stort samhällsproblem som vi tyvärr inte har tagit tag i. En man som slagit en kvinna som blivit dömd har lättare att få skyddad identitet än kvinnan som är drabbad. Vi måste straffa män som hatar kvinnor. Man kan släppas ut efter en kort tid och kvinnan måste få skydd”. 

Skolpolitik, ska Sverige avskaffa marknadssskola?

MP kommenterar: ”Ja”. 

L kommenterar: ”Det är viktigt att valfriheten finns kvar och det är bra att det finns friskolor. Att ta ut vinst behöver inte vara en nackdel. Det är kvalitet det handlar om”. 

Nästa debattinlägg är energipolitik och frågan som ställs till panelen är: ”Kan du tänka dig att bo bredvid ett vindkraftverk”? 

MP kommenterar: ”Jag bor i dag bredvid en park. Det är inget som är problem för mig. Den vindkraft som vi ska satsa på är havsbaserad, där den inte stör”. 

SD kommenterar: ”Om inte ens Märta Stenevi kan tänka sig att bo bredvid ett verk kan inte jag heller göra det. Jag som SD kommer inte att göra det om inte MP gör det”. 

Hur ska man lösa elbehovet?

C kommenterar: ”Vi har dålig elförsörjning och vi behöver sluta tjafsa om vilken. Grönt ska det vara. Elproduktionen beskattas i dag, ett oljekraftverk kan vara mindre beskattat än vindkraft”. 

M kommenterar: ”Vi kommer att behöva mycket mer el framöver. Problemet är att elförsörjningen inte räcker till. Hälften av våra kärnkraft är nedlagda. C stängde ned den gröna energiparken. Klimatet kan inte vänta. M vill bygga tio nya kärnkraftverk. Varför hatar ni kärnkraften så mycket?”. 

C kommenterar: ”I dag tycker vi att reaktorerna ska vara kvar, de som finns”. 

MP kommenterar: ”Kärnkraften är en källa vi haft länge. De ska finnas kvar tills vi har en elförsörjning . M har sagt nej till detta. Vi bygger ut havsbaserad vindkraft hela tiden och det är energi från den som fortsatt kommer att öka. Vi har fortsatta möjligheter. Vi har större möjligheter att gå över till fjärrvärme än el. Våra elnät ska uppgraderas”. 

SD kommenterar: ”Vindkraftverk till havs. De får betala en tredjedel av den räkningen för att elbolaget inte betalar leveransen. Jag hade en elräkning på 14 000, det är vi som får betala. Vi ska inte vänta på att det ska blåsa. Svenska folket har fått nog”. 

L kommenterar: ”Jag tror att det är ett problem när politiker är experter och ska peka ut. Etanol var i ropet men vad blev det av det? Det bästa man kan göra är att ta bort regleringar. Ta bort regleringarna. Det mest ekonomiska nu är att bygga kärnkraftverk, det går att bygga lönsamt”. 

S kommenterar: ”Vi kan se att i Finland har vi hållit på länge, vi har kärnkraftslandet Frankrike och de har inte billigare el än vi. Att säga att kärnkraft ska lösa allt problem är inte möjligt”. 

30 sekunder ges till panelen där partierna ska sammanfatta varför just elevens röst ska läggas på respektive parti. 

S kommenterar: ”Ni är förstagångsväljare. Folk strider för sin rätt att få välja själv.Tänk på det privilegiet, att ni får rösta i valet. Sverige kan bättre”.

MP kommenterar: ”Gå och rösta. Vi i MP är det enda partiet som bryr oss om klimatet på riktigt. Vidare så vill vi bygga ett grönt folkhem för en hållbar framtid”. 

C kommenterar: ”Gå och rösta. Vi vill att ni ska ha så mycket pengar kvar i plånboken. Vi vill att ni ska ha ett jobb till sommaren, examen och vi vill också ha ett bättre klimat”. 

M kommenterar: ”Gå och rösta. Vill ni se ett annat spår för Sverige där barnfamiljer inte behöver ta lån för att betala elräkningen?”. 

L kommenterar: ”Självklart ska ni rösta på L. Om inte ni bestämmer framtiden så kommer andra att bestämma över det. L är en stabil röst och en röst för regeringsksifte”. 

SD kommenterar: ”Om ni inte vill ha blåljusnotiser får ni rösta på mig”. 

När debatten var slut satte vi oss ner med två tjejer som om en vecka tar studenten, Saga och Annie. Vi ställer frågan om de nu, efter debatten, vet vilket parti som ska få deras röst till hösten. 

– Nja.. det blev nog svårare nu efter vi hört debatten. Nu vet vi nog inte riktigt vad vi ska rösta på, men helt säkert är att rösta ska vi, berättar tjejerna. 

Liberala ungdomsförbundet var nöjd med debatten. Vi frågar Olle vad man ska göra för att se vilket parti som ligger närmast om hjärtat i höst.
– Valkompassen är ett utmärkt verktyg, eller att man väljer ut det man tycker är de tre viktigaste frågorna. Då väljer man det partiet som ligger närmast. 

Fotnot: Noterbart för redaktionen är att ingen tjej finns representerad bland partierna i panelen, som nog får anses vara ett svaghetstecken.

Saga och Annie: "Vi vet säkert att vi ska rösta i höst, men inte bestämt på vad ännu"

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *