Nyheter

Valet 2022: Inga besked om vem som ska leda kommunen

Nyheter Efter kommunstyrelsens arbetsutskott passade vi på att fråga nuvarande ledande politiker om vem som ska styra framöver. – Ingen av oss får majoritet själva, menar Ulf Abrahamsson (C) som är politikern i det så kallade ”mitten”

I oktober 2018 träffade vi femklövern. Nu är femklövern ett minne blott, i allafall för kommande mandatperiod

Träffas, diskuterar, kanske förhandlar? Det är tystlåtna politiker när pressen träffar herrarna efter arbetsutskottet. 

– Vi pratar med höger och vi pratar med vänster. Antingen blir det en majoritetsstyre eller minoritetstyre, menar nuvarande kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) och oavsett hur mycket man läser mellan raderna får vi ingen klarhet. 

Hos Centerpartitet, som tappade lite på kommunnivå, har förhandlare också utsetts. 

– För oss är det viktigaste att jobba mot målet. Vi kanske kan hitta en konstellation. Vi kanske har fem frågor som är viktiga för oss och kan vi jobba tillsammans med något parti på fyra av dessa, så kanske vi får jämka lite, svarar Ulf Abrahamsson (C) som inte är med runt förhandlingsbordet med övriga partier utan lämnat över det till kollegorna PO och Sven. 

Kenth Williamsson (S);
– Det är en styrka med majoritetstyre. Vi har många frågor som ligger framför oss som vi ska knäcka. 

Ulf Abrahamsson (C) tittar på Kenth Williamsson (S) och kommenterar ”Ingen av oss får majoritet”. 

Gert Jonsson (M) har inget mer att kommentera gällande det parlamentariska läget än att:
– Vi kan inget säga mer än att vi har gått till val på att vi är beredda att leda kommunen. Vid normala fall ska det här vara klart till fullmäktige i november. Men det vet man ju inte. Vi har ett valresultat och det får vi acceptera. Väljarna har gett uttryck för sina åsikter. Men jag är tveksam till att samarbeta med SD, jag är moderat av ”Reinfelttyp”. 

Ulf Abrahamsson (C) är den mest pratglada av herrarna:
– Vi får slicka såren. S och M ökade. Jag säger att vi kan samarbeta med SD. Men vi kan inte sitta i ett styre med SD. Vi lyssnar på varandra. Men ideologin är problemet, där är vi långt ifrån varandra. Men vi behandlar SD som alla andra och vi väljer det parti som gagnar vår politik, menar Ulf Abrahamsson (C). 

När nya kommunfullmäktige öppnar sista dagen i oktober öppnar åldermannen i gänget kvällens sammanträde. Vem det är, är i skrivande stund, oklart. Gert, Kenth, Kenneth, Allan, Ulf…. 

Kommunfullmäktiges 41 mandat fördelas på:
Moderaterna 8
Socialdemokraterna 13
Liberalerna 2
Centerpartiet 4
Vänsterpartiet 1
Kristdemokraterna 4
Sverigedemokraterna 7
Empartiet 2

Taggar

Dela


5 reaktioner på Valet 2022: Inga besked om vem som ska leda kommunen

SD vill egentligen inte sitta i varken regeringen eller i kommunstyret – då får de ju ta ansvar. De vill helst sitta på läktaren och klaga, ljuga, söndra och svartmåla.

Tänk vad jobbigt det blev helt plötsligt med SD som vågmästare.

Märkligt att det ska behöva vara så besvärligt att samtala med SD på kommunal nivå när det tycks gå på riksnivå.

Gert Jonsson, vad är en ”Reinfeldttyp”. Han är inte särskilt populär i de breda folklagren, är det något att eftersträva?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *