Nyheter

Valhemligheten har stärkts

Nyheter I morgon börjar förtidsröstningen och sedan sist har några nyheter tillkommit. ”Allt ska ske i enskildhet”

Arkivfoto

8,4 miljoner har rösträtt i något av de allmänna valen som äger rum den 11 september. Allmänna val till riksdag, region och kommunfullmäktige hålls alltid andra söndagen i september var fjärde år. Förtidsröstningen startar i morgon. 

Via valmyndighetens hemsida finns följande ny information: ”Valhemligheten har stärkts inför årets val. Ditt val är hemligt och ingen får se hur du röstar. Nytt för årets val är också att röstmottagarna tar över ansvaret för att lägga samtliga valsedlar i val- och röstningslokalerna”. 

Sonja Kling (S), vice ordförande i Vaggeryds kommuns valnämnd, berättar om det nya upplägget i vallokalerna: 

– Valhemligheten börjar redan när man kommer in i lokalen. Man ska plocka röstsedlar en och en och allt ska ske enskilt, inte bara själva röstningen. Tidigare har man haft sedlarna öppet.  Det kan ju vara så att man har med sig röstsedlar till lokalen, men man är ändå lite nyfiken på vad som finns utlagt. Man har lösningar på hur man hanterar detta i vallokalerna och alla har fått utbildning, säger Sonja Kling (S). 

För att rösta i allmänna valet ska man ha fyllt 18 år senast på valdagen och vara svensk medborgare. Antingen förtidsröstar man, röstar på valdagen, röstar med bud eller röstar med hjälp av ambulerande röstmottagare. Om man befinner sig utomlands när det är val kan man rösta i förtid från utlandet. 

Har man rösträtt i åtminstone ett av de allmänna valen kommer man få ett röstkort skickat till sig. Kortet är personligt och innehåller den röstberättigades namn och specifika nummer på röstlängden. På röstkortet finns information om vilka val man har rösträtt till samt vilket valdistrikt man tillhör. 

24 augusti – förtidsröstningen startar i landet
11 september – vallokalerna är öppna till klockan 20 då den preliminära rösträkningen startar
12 september – slutlig rösträkning startar klockan 08.
14 september – är ”onsdagsräkningen” som innebär att sena förtidsröster och utlandsröster räknas. 

En vecka efter valet förväntas riksdagsvalet fastställas och två veckor efter valdagen ska samtliga valresultat i val till region- och kommunfullmäktige vara klara. 

Förtidsröstning kan göras;
Vaggeryds kommun: Teaterfoajén Skillingehus och Folkets hus i Vaggeryd
Värnamo kommun: Gamla tingshuset Värnamo, gamla missionskyrkan i Rydaholm samt Bredaryds bygdegård

Taggar

Dela


3 reaktioner på Valhemligheten har stärkts

Bra, men vad är vinsten om skärmen står in mot en vägg och inte vänt från allmänna rummet som det gjorde när jag röstade i Skillingaryds bibliotek?
Sen ska man gå med sina röstsedlar öppet till en avskymd plats?
Är det inte bättre röstsedlarna står ihop med röstbåsen ihop med kuvert så det är helt dolt alltihop?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *