Nyheter

Välkommen till Götafors kan bli årets hembygdsbok 2021

Nyheter Årets hembygdsbok om Götafors går vidare till riksfinal

Waggeryds Museiförenings senaste bok ”Välkommen till Götafors” med Sven Gunnar Sundkvist som författare blir 2021 års bidrag från Jönköpings län.

Jönköpings Läns Hembygdsförbund har utsett ”Välkommen till Götafors” att gå vidare i Svenska Hembygdsförbundets tävling – Årets hembygdsbok 2021. Varje länsförbund har möjlighet att nominera en bok var och resultatet kungörs under hösten.

Juryn har bestått av Karin Malmsten och Monika Lembke. De har lämnat följande motivering:

”Vi nominerar ”Välkommen till Götafors” av Sven Gunnar Sundkvist, Waggeryds Museiförening. Layout Camilla Appelqvist.

Den är ett exempel på hur en lokalhistorisk bok är en dokumentation av en ort för både nutida och framtida släktled. Den är tänkt för målgruppen ”intresserade av Götafors i Vaggeryds historia” och har inte ambitionen att nå en bredare läsekrets. Boken låter oss följa med på den spännande resan när en ort byggs upp kring en industri från att ha bestått av några gårdar.

Det är en exemplarisk heltäckande hembygdsbok. En total dokumentation och beskrivning av samhället Götafors framväxt. Både av familjerna och industrihistorien. Boken är en guldgruva för Götaforsbor som bor där nu och för dem i förskingringen, men också för släktforskaren.

Den tilltalande titeln uppfyller förväntningarna. Ett heltäckande person- och fastighets- register, kartor från nutid till dåtid, omfattande bildskatt och professionell layout gör den lättläst. Den som är intresserad av industrihistorien, Munksjö Sulfatfabrik, och den som är intresserad av familjerna i Götafors i helg och söcken, får sitt lystmäte.”

Enligt uppdrag Karin Malmsten och Monica Lembke.

Sven Gunnar Sundkvist utanför Magnisa stuga i Vaggeryd. Foto: Martina Ojala

Taggar

Dela


2 reaktioner på Välkommen till Götafors kan bli årets hembygdsbok 2021

Grattis till nomineringen Sven Gunnar!
Vilket värdefullt jobb du har gjort.
// Jörgen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *