Nyheter

Valnämnden onsdagsräknade

Nyheter I dag var valnämnden samlade för att göra ”onsdagsräkningen”. Valpåsarna hade inkommit från Länsstyrelsen, öppnades och kontrollerades mot röstlängd

Från Länsstyrelsen har valkassarna kommit som ska kontrolleras under "onsdagsräkningen"  [1/5]

Sonja Kling (S) lämnar över godkända valkuvert som Mats Jonsson (M) lägger i valurnan  [2/5]

Jan Sjögren (SD) öppnar kuvert  [3/5]

Mikael Wahss (MP) kontrollerar röstkortets giltighet i valhäftet  [4/5]

Valnämndens ledamöter går igenom de röster som inte gjordes i söndags.  [5/5]

Valnämnden i kommunen tar hand om alla uppgifter kring, och organiserar genomförande av, de allmänna valen. Verksamheten är lagreglerad. Kommunen är indelad i åtta valdistrikt och antalet ledamöter är nio i valnämnden, ett för varje parti som är representerade i kommunfullmäktige. Nämndens ordförande är Mats Jonsson (M) från Hagshult. 

Ett antal kassar har anlänt som ska kontrolleras av kommunens valnämnde under onsdagen, den så kallade onsdagsräkningen. Valurnan är på plats liksom ledamöterna från respektive parti samt kommunledningskontor. Varje påse öppnas för sig och innehållet kan vara det mesta, såsom felaktiga röster, ångerröster, inget röstkort, inga valkuvert i ytterkuvertet eller att ytterkuvertet har haft dåligt med klister och inte förseglats med mera. 

När vi på redaktionen är på plats öppnas en valkasse med inte förseglade ytterkuvert. Det är inte bara i Vaggeryds kommun som ytterkuverten har haft dåligt med klister… 

– Är det inget annat tokigt? Röstkortet ligger i ytterkuverten tillsammans med valkuverten som inte är öppnade? Då godkänner vi, prickar av den i röstlängden och lägger i urnan, säger Mats Jonsson (M) valnämndens ordförande. 

I ett ytterkuvert finns två gula röster och en vit. I ett finns ett sönderrivet röstkort och där ser valnämnden att invånaren har ångrat sin röst.

– Är det två gula röster i ett valkuvert och de är lagda på samma parti godkänns det, om det är två olika gula partier valda godkänns rösten inte, menar Mats Jonsson (M). 

När samtliga valkassar är genomgångna öppnas urnan och rösterna räknas. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *