Nyheter

Vann kommunal solcellsupphandling

Nyheter Nu byggs det snart solceller på kommunala tak. El-Agenten i Skillingaryd vann lokal upphandling

Peter Ryman är solcellsexpert på El-Agenten i Skillingaryd  [1/3]

Tekniken går framåt. Via Peters mobil kan man se solcellsanläggningen i Gölgås, väster om Skillingaryd, lämnar ifrån sig  [2/3]

Jörgen Johansson - nöjd solcellsleverantör!  [3/3]

El-Agentens Jörgen Johansson är nöjd idag. Hans elfirma har nämligen vunnit kommunal upphandling på solceller. Skillingaryd.nu träffar Peter Ryman som är solcellsexpert på firman för en liten pratstund över en kopp kaffe.

Tre anläggningar i kommunen ska efter semestern få solceller på taket. Det gäller Skillingaryds arena, Vaggeryds sim- och sporthall och Hjortsjöskolans matsal. Peter berättar att problemet i Sverige för solceller har varit förutsättningarna. Regeringen ändrar hela tiden villkoren och bidragsnivån har sjunkit successivt. Därför har solceller inte fått den framfart den borde ha fått bland privatpersoner.

– Som privatperson sätter man inte upp vindkraftverk på tomten utan solceller är enda alternativet. Vindkraftverk är dyrt i förhållande till vad det ger, säger Peter.

Peter berättar att solcellerna producerar el när solen ligger på. Är det så att man inte har någon egen förbrukning av den elen som tillverkas under solens timmar skickar man ut överskottsenergin rakt ut i elnätet och ett elavtal med nätägaren gäller således. Solceller är en investering både i huset, för framtiden och för miljön. Det är lång garanti på solcellerna och livslängden på solpanelen är lång. Industristandarden får inte sjunka under 80% de närmaste 25 åren. Även om det tar lite tid att få igen investeringen så kommer pengarna tillbaka. 8% av Tyskland energi kommer från solenergi och i Sverige har vi liknande förutsättningar som i Tyskland vad gäller ljuset, så El-Agentens killar tror absolut att solcellerna kommer att bli framtidens melodi.

Varje solcellsplatta är 1,6 kvadratmeter som monteras på hustaket. Panelerna ansluts till varandra och länkas ihop. Likspänning uppstår och detta skickas till en växelreglerare. Denne omvandlar spänningen så att elen kan användas. Söderläge är optimalt, men man kan få bra produktion även om man väljer öst och väst vädersträck då tekniken numera har gått framåt i snabb takt.

– För oss småproducenter är det här det bästa. Solcellerna stör inga grannar, ligger inte i vägen och är skonsam mot vår natur och självklart miljövänligt. Jag ska själv sätta på mitt tak på lagården där hemma. Räknar med att kunna få ut 10 000 kilowatt per år, säger Jörgen Johansson, chefen på El-Agenten.

– Vi har bara sålt solcellsanläggningar i fem år, så vi är rätt nya på det här. Att vi vann den här kommunala upphandlingen är fantastiskt roligt. Solcellerna på de här tre taken ska vara klart nu i höst och är värt 1,1 miljon för oss, avslutar Peter.

 

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *