Nyheter

Var femte 18-åring kallas till mönstring

Nyheter I takt med att värnplikten byggs ut ökar antalet 18-åringar som kallas till mönstring. Från Vaggeryds kommun kallas 27 killar och sju tjejer.

I takt med att värnplikten byggs ut ökar antalet 18-åringar som kallas till mönstring. Från Vaggeryds kommun kallas 27 killar och sju tjejer. Arkivbild.

Nu kallas 27 900 svenskar födda 2006 till mönstring. Och 34 av dem kommer från Vaggeryds kommun, enligt ny statistik från Plikt- och prövningsverket. Det innebär att var femte invånare i åldersgruppen i kommunen kallas till mönstring. Det är en lägre andel än i Jönköpings län totalt. I riket som helhet kallas nästan var fjärde person i årskullen.

34 personer är fyra fler än 2023. Som mest har 35 personer från en årskull kommunen mönstrat (2020). 2018 kallades som jämförelse 15 artonåringar från Vaggeryds kommun till mönstring. Det motsvarade ungefär 11 procent av årskullen född år 2000. Totalt från Jönköpings län kallas 1 094 personer födda 2006 i år.

21 procent av de kallade är kvinnor

Sju av de som kallats till mönstring från Vaggeryds kommun är kvinnor, vilket motsvarar 21 procent av de mönstrande. Som mest har 13 kvinnor kallats från kommunen (2023). I riket som helhet är 30 procent av de mönstrande tjejer.

Tio värnpliktiga i år

Nästan alla som fyller 18 under året är skyldiga att fylla i mönstringsunderlaget. Det är en webbenkät med 40 frågor om bland annat hälsa, skolgång och fysik. I år rörde det sig om ungefär 110 000 personer. Det är ett lagkrav att svara på enkäten, och 97 procent gjorde också det. Av dessa kallas alltså 27 900 till mönstring. Den som inte har kallats kan själv göra en ansökan om att få mönstra. Enligt Plikt- och prövningsverket kommer ungefär 8 000 ungdomar att börja grundutbildningen, som är mellan sex och femton månader, under 2025 och 2026. Det är då de första som mönstrar i år kan rycka in.

Av de som skrivits in till någon av Försvarsmaktens grundutbildningar det senaste året, från juni 2023 till mars i år, kommer tio (åtta män och två kvinnor) från Vaggeryds kommun. Samtliga antogs efter att ha kallats till mönstring.

Enligt Plikt- och prövningsverket påverkas inte värnpliktsutbildningen nämnvärt av att Sverige blivit medlemmar i Nato. För att kunna använda färdigutbildade värnpliktiga krävs att regeringen beslutar om höjd beredskap i Sverige. De värnpliktiga kan då kallas in för att försvara Sverige.

Taggar

Dela


1 reaktion på Var femte 18-åring kallas till mönstring

Det är på tiden att försvarsmakten börjar vakna i tid så att alla ska vara beredda för att försvara Sverige om det skulle behövas .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *