Nyheter

Var flytten av fastighetsenheten rätt?

Nyheter Ett politiskt beslut gjordes när fastighetsenheten flyttade från kommunstyrelsen till tekniska kontoret under förra året. Nu flyttas två projekt tillbaka till kommunstyrelsen.

Arkivfoto; Gert Jonsson (M) och Kenth Williamsson (S) ska se till att mat finns till förskolans barn på Slätten

När politikerna nu aviserat om investeringsstopp och ser att nybyggnationer och renoveringar blivit betydligt dyrare än budgeterat funderas det på om flytten av enheten var rätt.

– När man inte är under samma enhet kanske man inte kräver lika mycket information. Vi (S) var emot bildandet av en teknisk nämnd och en flytt av fastighetsavdelningen till tekniska, säger Kenth Williamsson (S).

– Vi gjorde ett politiskt beslut, men jag tror inte att vi gjorde en risk- och konsekvensanalys på flytten av fastighetsenheten. Vi verkställde det och vi skulle såklart ha gjort en analys som vi tillämpat vid andra organisationsförändringar. Vi beslutade om flytten i juni och strax därefter verkställdes den. Allting har ett lärande. Även jag får lära mig av detta då jag är ytterst ansvarig. När man växlar från krypfart till höghastighet ska vi fortfarande kartlägga varje objekt. När man ser helheten så ser man också ett mönster, menar Gert Jonsson (M).

En nulägesanalys görs nu av kommunstyrelsen som tar över ansvaret för övningsbyggnaden på Hjortsjöskolan och Slättens förskola för att se att dessa kommer i hamn utan att överstiga tilldelade medel.

– Vi sänder nu en signal att vi tar det här på allvar och det måste vara en tydlig bild för poltiken. Det finns oklarheter i projektet om Slättens förskola där vi inte har en tydlig bild över hur kök- och matdelen ska fungera. Vi i kommunstyrelsen kan lägga om fyra miljoner som står oss till förfogande, så att vi kan säkerhetskälla att det blir som vi har beslutat. Det är ett antal saker som vi ska reda ut. Först har vi ett behov och därefter måste beslutsunderlag fram. Och sedan säkerhetskälla budgetmiljön. För att kunna flytta Götaforsbarnen till Slätten behövs tre nya avdelningar och på Slätten finns idag ett mottagningskök för tre avdelningar och inte sex avdelningar som det blir framöver. Det här objektet är inte så tydligt planerat, avrundar Gert Jonsson (M).

Taggar

4 reaktioner på Var flytten av fastighetsenheten rätt?

Som åskådare till den här teatern så tänker man ju att Tekniska kontoret har bättre kompetens i fastighets och byggnadsfrågor än kommunstyrelsen. Det bör väl mera handla om vad de har för direktiv och skyldighet att rapportera till kommunstyrelsen. det står också i artikeln att det är bättre att de finns i samma hus. Är de inte i samma hus nu?

Det är en fördel om man är i samma hus vilket det är idag. Däremot tappar KS överblicken i fastighetsfrågorna när de går över till tekniska nämnden vilket är en nackdel. Fastighetsfrågor är dessutom strategiska i många fall. Vi (S) var emot att bilda en tekniskt nämnd och vi reserverade oss mot detta då vi inte såg några fördelar med förändringen. Några större politiska diskussioner har inte heller funnits i utskottet utan samsynen har varit stor över partigränserna.

Det spelar väl ingen roll var enheten ligger rent organisatoriskt om inte tjänstemännen följer direktiven? Ska politikerna hålla tjänstemännen i händerna och följa minsta steg? Igen: hur ska man kunna driva runt en kommun om man inte kan lita på att ens personal gör som man säger? För det är ju faktiskt dom signaler man skickar till oss invånare. Att här går vi in och tar över projekt för att vi inte riktigt litar på att vi får det vi har bestämt?

Undrar när allt kommer upp till utan och vi får svårt på vitt vad som gjorts? Håller med Skillingarydsbon och frågan är och inte om det sker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *