Nyheter

Vår förväntade framtid

Nyheter Ordförande Ann-Katrin Löfstedt (M); "En klart politisk reflektion över några av de viktiga verksamheterna som Socialnämnden har ansvar för".

Ann-Katrin Löfstedt (M) socialnämndens ordförande

Hur läget är idag. Vad vi ser om något eller några år. Och hur det förväntas utvecklas i framtiden.

Förebyggande – Tidiga – Främjande
Vi är faktiskt redan här. Eller där. Arbetet inom socialtjänsten präglas av att förebygga insatser, så att individen inte hamnar i ett utanförskap eller i situationer som inte kan hanteras. Det är också viktigt att vi sätter in tidiga insatser, då vi förstår att personen behöver en sådan hjälp. De främjande insatserna behöver vi använda oss av för att t ex hålla ett bestående missbruk på en acceptabel nivå.

Våra medarbetare inom FUT (Familje- och UngdomsTeamet) arbetar tillsammans med enskilda individer, familjer och grupper inom vår verksamhet. I slutet av maj flyttade personalen in i de nyrenoverade lokaler vid Skillingaryds Vårdcentral.

Framtidsperspektivet är viktigt, då vi har klara uttalade mål att det med dessa arbetssätt, som vi i närtid och framtid, kommer att utveckla arbetet med de målgrupper som behöver dessa extra insatser.

HVB-hem
Vi har idag ca 15 barn och ungdomar placerade på olika familjehem. Inom en snar framtid vill vi skapa ett HVB (Hem för Vård och Boende) i vår kommun. Vi kanske gör detta tillsammans med de andra kommunerna inom GGVV (Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryd). Alla barn och ungdomar kan inte få den hjälp de behöver på hemmaplan. Det är dock vår fasta övertygelse att flertalet av barnen och ungdomarna snabbare kommer till sin rätt med vård & omsorg i en känd positiv miljö. Barn- och Utbildningsnämndens politiker samt förvaltning är också positiva till denna utveckling.

Frivilliga insatser och Mötesplats
Insatserna i de främjande verksamheterna, t ex Mötesplats, kommer att betyda ännu mer framöver. Den hjälpen och den insatsen som församlingarna och andra intresserade gör på Mötesplatserna är ovärderlig. Det kommer att behövas fler insatser av civilsamhället och enskilda individer framöver. Med en åldrande befolkning behöver vi utöka våra verksamheter. Men kommunen kan och ska inte göra allt. En stor del av dessa verksamheter kommer att innehålla fler aktörer av frivillig karaktär. Inom några är har vi en befolkning där närmare 25 procent är över 65 år. Flertalet fortfarande mycket aktiva. Vi får också fler och skörare personer, som förväntas leva drygt 90 år, som kommer att vara i behov av ökad omsorg.

Våra aktiva seniorer
I framtidsperspektivet pratar vi mycket om den åldrande befolkningen. De personer som föddes främst på 40- och 50-talen. Efterkrigsbarnen är många, lever längre och vill ha ett aktivt liv långt upp i åldrarna. De vill fortsätta med just det livet som de levt tidigare! Vårt föreningsliv i kommunen måste se till att aktiviteterna även anpassas för dessa personer. Vi har idag några förmiddagar i veckan i Vaggeryds sporthall fyllda med aktiviteter för just denna åldersgrupp. Härligt! (Hjortsjöskolan anpassar sin idrottsundervisning för att de ska fungera schemamässigt!).

Det framtida boendet
Vaggeryds kommun har valt att satsa på trygghetsboenden. Det byggs både i Skillingaryd (Mejeriet) och i Vaggeryd (Tors Trädgård). Vi har även sedan tidigare trygghetsboenden i Skillingaryd (Slätten) och Vaggeryd (Fridensborg). Nästa ort där detta boende utvecklas, bör vara i Hok.

Det innebär att vi får en omflyttning av personer och familjer inom kommunen. Villan säljs och yngre familjer flyttar in där. Trygghetsboendet i form av hyresrätt, som det är idag, för personer som har fyllt 65 år eller att en person i en relation har uppnått den åldern. I trygghetsboendet finns också en värdinna.

Hemtjänsten
I takt med den stigande åldern får vi också en skörare ålderdom. Fler personer kommer att behöva mer omfattande vårdinsatser. I framtiden kommer vi att få mer hjälp av Hemtjänsten i våra bostäder, Det är i ditt hem du har din trygghet och det är där du ska leva så länge som det fungerar. När insatserna från Hemtjänsten blir allt mer omfattande och vården i hemmet inte längre fungerar – då söks det särskilda biståndet för en plats på ett särskilt boende. Våren 2020 kommer vi att ha tre sådana boenden i Vaggeryds kommun. På Sörgården planeras det för ett demensboende. På Furugården blir det avdelningar för demensboende, avdelningar med blandat boende samt korttidsverksamheten. De personer som behöver extra insatser kommer att flytta in på det nybyggda Mejeriet. I markplanet på Mejeriet blir det 5 lägenheter för äldre personer med funktionsvariationer.

Ökat personalbehov
I takt med ett ökat antal personer som behöver mer hjälp längre upp i åldrarna, måste vi se till att ha en adekvat personalförsörjning. Vi kommer i en nära framtid ha en befolkning där det är fler barn och unga samt fler äldre. Den delen av vår befolkning som ska arbeta för och med dessa åldersgruppen är betydligt mindre. Hur ska detta organiseras hos oss? Vad krävs det för annorlunda tänk?

Socialnämnden arbetar politiskt med frågorna. Vi måste underlätta för vår personal med ett nytt verksamhetssystem. Informationen och efterarbetet måste bli klart smidigare och enklare att utföra. Vi ska också utveckla mjukvaran i systemet. Vi måste också satsa mer på att utveckla de tekniska möjligheterna i vården. Det innebär att vi kan installera nattkameror hos vissa av våra brukare. Utvecklingen av sensor-system går fort. Det är en framtida möjlighet. Socialförvaltningen arbetar intensivt med att ta fram just de verktyg inom välfärdstekniken som passar i vår kommun. Förvaltningen ska också implementera den nya tekniken samt utbilda all personal.

Vaggeryds kommun arbetar idag med utvecklingen av kommunen som Attraktiv Arbetsgivare. Det gäller på fler områden inom den kommunala verksamheten. Resurserna inom skolans område måste också prioriteras. Detta är ett måste inom många av våra verksamheter för att vi även i fortsättningen ska arbeta mot vår vision om hur vi vill leva i Vaggeryds kommun.

Under hösten 2018 kommer förvaltningen att börja arbeta med att förändra tjänsterna så att alla som vill ska ha möjlighet att arbeta heltid. En komplicerad process, som innebär förändringar av scheman, placeringar av personal samt också möjligheter att få den tjänstgöringsgrad som personen vill ha. Det ska också finnas möjligheter att, under vissa perioder i livet, arbeta färre antal timmar i veckan. Det kommer i framtiden enbart att finnas heltidstjänster. Möjlighet till att välja reducerad tjänst kommer dock att finnas kvar.

Ekonomi
I takt med det ökade behovet av vård & omsorg för den äldre befolkningen kommer Socialnämndens kostnader att bli betydligt högre än vad de är idag.

Spännande framtid
Socialnämnden och socialförvaltningen har en klart spännande framtid att se fram emot. Det är mycket som är nytt och utvecklande. Det är annat som håller på att förbättras. Det är några surdegar som ska tas hand om. Och då görs det det!

Ann-Katrin Löfstedt (M)
Ordförande i Socialnämnden

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *