Nyheter

Vår levande landsbygd

Vår levande landsbygd

Nyheter Ett tjugotal mjölkbönder finns i vår kommun

Magnus Grunditz är ordförande för kommungruppen i LRF (Lantbrukarnas riksförbund) samtidigt som han jobbar hemma på sin gård, Hagshults Prästgård. Magnus slutade själv med mjölkproduktion för ett år sedan och i år firar han 20 år som lantbrukare.

– Tiden går fort konstaterar Magnus, som numera föder upp ungnötdjur på sin gård i Hagshult. Magnus berättar att numera är det mycket ”stordriftsfördelar” när man är bonde. Ju fler djur man har desto bättre pris får man på foder exempelvis.

– Idag har vi knappt ett tjugotal mjölkbönder i kommunen, summerar Magnus

– För tio år sedan var vi ungefär 50 mjölkbönder. Så visst är det skillnad men det finns ljus framtid för de som satsar ordentligt, säger Magnus.

Samuel Åkerström i Järnboda är ordförande för Åker-Hagshult-Tofteryds LRF-avdelning.

– Vi är knappt 300 medlemmar i vår förening. Dock är det bara fem mjölkbönder kvar i just vårt område. Köttdjur och ungnöt satsar bönderna på när de slutar med mjölkproduktion, säger Samuel.

Olof Jonsson från Köpet utanför Vaggeryd är ordförande i Arlas kretsråd i Jönköping sedan några år tillbaka.

– För att sitta med i Arlas kretsråd måste man vara mjölkbonde själv. Vi är många mjölkbönder här i kommunen jämfört med någon grannkommun som inte har några. Det räcker med att titta på kartan och se var vi har vårt öppna landskap och där våra mjölkbönder finns, avslutar Olof som själv har ett 80-tal mjölkkor.

I grannkretsen Åsenhöga-Gnosjös LRF sitter Emil Svensson som ordförande.

– Vi har tyvärr inga mjölkbönder kvar i vårt krets, hälsar Emil.

Skillingaryd.nu kommer att följa några av kommunens mjölkbönder in på det nya året i en reportageserie om vår levande landsbygd.

Sara Mejving

Kor på sommarbete i västra delarna av kommunen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *