Nyheter

Var ska biogasmacken placeras?

Nyheter Den frågan ställer sig kommunstyrelsens arbetsutskott, som arbetar fram en plan för att lösa ärendet. – Kommunen måste gå före i vissa hänseende. Jag hoppas att vi kan lyfta den här frågan framåt, säger Gert Jonsson (M).

Arkivbild

I miljöprogrammet 2018–2021 fick kommunledningskontoret i uppdrag att verka för ett tankställe för biogas. I april i år fick kontoret i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att förtydliga arbetet och ta fram en kommunal plan för fortsatt utveckling av biogas.

– Vi ska verka för att få en biogasmack och det har vi inte gjort. För ett tag sedan var vi tvungna att ta fram en plan och kommunen måste gå före i vissa hänseende. Jag hoppas att vi kan lyfta den här frågan framåt. Vi har markreserver. Det blev lite olyckligt när EU kom med lagförslagstext och här spretar politiken. Det går inte att utreda allt utan här handlar det om ett ställningstagande. Vi var i kontakt med befintliga mackägare förra gången vi hade uppe ärendet, om det är någon som vill starta upp biogas, säger Gert Jonsson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

– Det har tagit lång tid och det är viktigt att vi får till det här. Länets energikontor jobbar med det här och det byggts mackar i andra kommuner, men de som investerar måste såklart också se en lönsamhet. Det krävs därför ett omtag och ett krafttag. Det här är en förutsättning för att vi ska få fler bilar som kan tanka miljövänligt, menar Kenth Williamsson (S).

– Skriver man på något tillsammans så gäller det här. Vi måste komma fram till var, hur och när. Såm har köpt in gasbilar och vi på kommunen försöker att ställa om så mycket vi kan. Samlar vi in matavfall vore det fint om vi kunde köra på detsamma också. Vi känner att vi har ett ansvar när vi som kommun finns belägen mitt i länet, men det är många bitar som ska falla på plats och jag hoppas att vi kommer fram till något bra framöver, avrundar Gert Jonsson (M), som får medhåll av Kenth Williamsson (S).

Fotnot: Biogas är ett förnybart bränsle som framställs genom rötning av organiskt material (mat-, slakt- eller gödselavfall är några exempel). Biogas består till största delen av metan och används främst som fordonsgas. Biogasen har ungefär 95 procent lägre utsläpp än bensin och diesel.

Taggar

Dela


9 reaktioner på Var ska biogasmacken placeras?

Ingen köper gasdrivna bilar längre, det är precis som med etanol. Kortsiktigt tänkande och för dåligt underlag vid beslut. Det är bara bussar som drivs med gas numera. Har kommunen behov av denna gasmack verkligen?

Biogas är inget miljöbränsle.
Finns det underlag för att folk vågar köpa gasbilar?

Satsa på el bilar istället för gas det bättre och mer ladd stationer för snabbladdning vid nån bensin mack

Vid E4 vid Vaggeryd södra, vid korsningen in mot Munksjöområdet, flytta även din-X dit, så vi slipper mack ”inne” i Vaggeryd.

Louise du måste skämta. Tänk på att ämnet är allvarligt och mitt förslag är att lägga den utmed Hokvägen strax norr om kommunförrådet i Vaggeryd. Det blir bäst för sopbilarna samt arbetsfordon som kommunen eventuellt framöver köper in.

Biogasmacken i Jönköping såldes till ett företag från Schweiz. Fast lägg den på Slätten som inte är en bra plats att bygga bostäder på.

Intressant att vi ska satsa miljoner på biogasbilar och en mack för dessa samtidigt som regeringen föreslår att dessa bilar inte ska räknas som miljöbilar.

Man undrar ju !

Man är imponerad av er handlingskraft. Varför har ni inte kommit någonstans i frågan sedan 2018?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *