Nyheter

Var slängs parkslide?

Nyheter En kommuninvånare skickade bilder och ställde frågan till oss på redaktionen var man gör av den aggressiva invasiva arten parkslide, som hittades på gröntippen i Skillingaryd.

Läsarbild

I helgen upptäckte invånaren att parkslide, som är en aggressiv invasiv art, låg slängd på gröntipp. 

– Tyvärr finns det ingen speciell container där man kan lämna dessa invasiva växter vid återvinningscentralen i Vaggeryd. Avhuggna stjälkar ska hanteras som riskavfall och bör brännas på plats eller lämnas till förbränning på återvinningscentral för att hindra spridning. Om man inte bränner riskerar växten att överleva och slå rot, meddelar kommuninvånaren i sitt mejl till redaktionen. 

Driftchefen på SÅM (kommunala bolaget) meddelar att det finns inga planer i nuläget att anordna containrar för denna typ av avfall utan hänvisar till hemsidan. 

På SÅM:s hemsida finns att läsa att om man upptäcker en invasiv växt i sin trädgård så ska den bort. Försök att få bort hela växten, särskilt de delar som förökar sig, det vill säga frön och rotdelar. Under transporten och hanteringen är risken stor för spridning och man ska vara noga och säkra att varken frön eller växtdelar kan komma ut i naturen under transporten. Använd slutna kärl eller säckar. 

En mindre mängd växtavfall av invasiva främmande arter ska läggas i dubbla plastpåsar i restavfallet i avfallskärlet. Avfallet går därefter till förbränning och risken för spridning försvinner. 

Vid en större mängd växtavfall ska avfallet lämnas i en hopknuten säck på återvinningscentralen och sopsäcken slängs i containern för brännbart. 

Vid Naturvårdsverkets hemsida anges parkslide som en seglivad växt med mycket stor spridningskraft och att växten kan ta över stora områden och tränga ut andra arter. Växten är ett problem i trädgårdar och infrastruktur och är mycket svår att bekämpa. Det noteras att man ska förbereda sig på ett flerårigt åtagande när bekämpningen av parkslide påbörjas och hela plantan måste behandlas för att undvika att nya skott kommer från rötter eller stamdelar. 

Parkslide är spridd i södra Sverige upp till Dalarna. 

Läsarbild

Taggar

Dela


4 reaktioner på Var slängs parkslide?

Jag tror inte vanligt folk vet vad parkslide är för något utan det behandlas som vilket grönavfall som helst.

Eller så struntar folk i vad det är och kommer att slänga det på gröningen oavsett, precis som folk slänger plastsäckar med mera hur som helst utan att lägga sakerna på rätt ställe redan nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *