Nyheter

Vårändringsbudgeten godkändes i fullmäktige

Nyheter Jörgen Hansson, kommunens ekonomichef, fanns med vid digitala kommunfullmäktige där vårändringsbudgeten skulle klubbas igenom. Kommunens finansiering ökas med 23 miljoner kronor samt 6,5 miljoner kronor för Hjortsjöskolans mellanstadie godkändes

Gert Jonsson (M) tycker det varit bra budgetdagar på Tallnäs. Arkivbild

Förslaget som kommunfullmäktige skulle besluta om var att man man ökar kommunens finansiering med 23 miljoner kronor för årets budget. Tillläggsbudget för barn- och utbildningsnämnden med närmare 6,5 miljoner kronor och finansförvaltningens budget ökas med 3,5 miljoner kronor. Samt att godkänna kommunens finansiella mål från 2 till ungefär 3 procent av skatter och generella statsbidrag vilket motsvara 27 miljoner kronor, vilket är en höjning från nuvarande med mål med 9 miljoner kronor.

Jörgen Hansson, ekonomichef inleder ärendet;

– Det handlar om en vårändringsbudget som det har förts en diskussion kring. Jag ska förklara några parametrar. Vi har ett förslag till tilläggsbudget och höjning av skatteintäktsbudgeten. Det är tre delar och finansieringen har blivit starkare i senaste prognoser jämfört med budgeterade nivå, plus 23 miljoner kronor. När vi gjorde budgeten baserades den på augustis prognos. Nu har vi fått betydligt högre skatteintäkter, från 653 till 668,6 miljoner kronor. I regleringsbidragen har posten ökat från 31,4 miljoner kronor till 43 miljoner kronor där man lyfter in de här 9,6 in i regleringsposten från 2021. Man kan säga att återhämtningen kopplat till pandemin på antalet arbetade timmar blir bättre än vad man nämnde i augusti. Skatteintäktsnivån ökar. Förändringarna var inte stora under hösten utan det hoppar till ordentligt den 18 februari. 29 april blev det ett skarpt läge och vi vill ändra vårens budget. Vi vet inte skattebidragen ännu, vilket styrs av utjämningssystemet. Förslaget är att öka kommunens finansiering med 23 miljoner kronor.

– Vi har några oförutsedda större kostnader vilket är 10 miljoner kronor. Barn- och utbildningsnämndens budget, som enligt förslaget, ska ökas med 6 miljoner kronor  och då gäller det främst de temporära lokalerna för 200 elever på Hjortsjöskolan. Att den blir så hög i år är art man gjort markarbeten och förberett för de temporära lokalerna, säger Jörgen Hansson, som fortsätter:

– Vi behöver stärka resultat för att kunna investera och vi vill höja finansiella målen från 2 till ungefär 3 procent. 9 miljoner av dessa 23 miljoner gör att vi kan höja från 2 till ungefär 3 procent och dessa kan betala vissa investeringar vi har. Skälet är att vi har hög investeringstakt som under ett antal år byggt på kommunens skuld. För att inte öka skulden för mycket behöver vi ha ett högre mål.

Gert Jonsson (M);
– Jag vill säga att vi hade två bra dagar på Tallnäs när vi diskuterade budget. När det gäller intäktssidan har Sverige tagit fart igen. När vi satt här för ett år sedan var det besvärligt. Detta tillsammans med att vi blir fler invånare gör att pengarna ökar. Det kvarstå sjuklönesidan, men svensk ekonomi har startats om och det gör att skatteintäkterna stiger. Det här gör att vi blir starkare och vi kan betala vår skuld. Känns bra att vi redan nu kan höja upp. Vi har varit ense om det här.

Kenth Williamsson (S);
– Det är riktigt att vi fått 23 miljoner mer än prognostiserat och det är rimligt att man kan göra vissa satsningar. Det vi satsar på är skollokaler och dessutom avsätt 3,5 miljoner kronor för pensioner. Det här är positivt. Men det är ingen medveten satsning för att höja resultatet. Vi har fått extra medel, det är tacksamt. Vi yrkar bifall till vårändringsbudgeten.

Kommunfullmäktige var eniga i beslut om att godkänna vårändringsbudgeten.

Taggar

Dela


1 reaktion på Vårändringsbudgeten godkändes i fullmäktige

6 miljoner till temporära lokaler dessa miljoner är väl lite onödiga OM man hade skött underhåll med mera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *