Nyheter

Vårdcentralen flyttar till Slätten

Nyheter I ett extrainsatt ärende på sammanträdet hos kommunstyrelsens arbetsutskott togs beslut att vårdcentralen i Skillingaryd flyttar och arbetet gällande ersättningslokal ska starta omgående. 

Vårdcentalens fastighet är i behov av renovering och verksamhet kan inte bedrivas i lokalerna samtidigt

Regionen var tydlig när mötet gjordes med kommunens ledande politiker. Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen förklarar: 

– Det gäller fastighetens reparationer. Taket är bytt men för att göra undersökningar och reparationer inomhus medför för stor påverkan. Man vill ha en sammanhållen verksamhet och inte flytta runt i olika rum i fastigheten och vår bedömning är att vårdcentralen är en mycket viktig funktion och det är omöjligt att stänga ned verksamheter, förklarar Gert Jonsson (M) och fortsätter;
– Vi har sagt att vi godkänner och tömmer vårdcentralen under renoveringen. Moduler och paviljonger ska sättas upp. Det här är en strategisk fråga när det mark och vi har tagit beslutet att vi ger tekniska nämnden uppdrag att iordningställa mark och marken som de tillfälliga lokalerna ska vara är på Slätten, kommunens södra del av Slätten. Det är nära centrum och lättillgängligt. Det här ska ske omgående, kommenterar Gert Jonsson (M) och på frågan gällande prislappen ”Det får kosta vad det vill för vi måste ha en fungerande vårdcentral”. 

Kenth Williamsson (S) flikar in;
– Det är viktigt att invånarna får en vårdcentral som är på en bra plats och placeringen är mycket bra enligt oss. Sedan tycker vi att det är tråkigt att detta händer och det är märkligt att vi hamnar i den här situationen med tanke på alla de problem vi haft med lokaler gällande skolan. Det borde vara en självklarhet att kontrollera våra lokaler så att vi inte hamnar i samma sits igen. Nu är det viktigt att det blir fart i det här ärendet. 

Gert Jonsson (M) har samma uppfattning som Kenth ”Vi har ett ansvar, samtidigt är det så här att det här inte bara skett de närmare åren”. 

Vad som skett en längre tid är att det är läckage i byggnaden och enligt utsago har detta upptäckts redan för 20 år sedan. 

– Vi har inte åtgärdat utan ställt in hinkar med mera. Skadorna är gamla. Det är inte lätt när allt ramlar ned i knäet just nu. Men vi har inte åtgärdat felen tidigare. Det här är inte acceptabelt. Vi har ett nytt tak och nu kunde vi inte gå vidare inomhus i fastigheten. Vi har kommunal verksamhet vid västra flygeln där familje- och ungdomsteamet är och dessa kommer också att flytta på sig under renoveringen. Regionen är övertydlig att man inte kan bedriva sin verksamhet under renoveringen och då tog vi det här beslutet omgående, säger Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen. 

Thomas Axelsson (KD);
– Det är självklart att man som fastighetsägare ska underhålla sin fastighet men hyresgästen, som är regionen, har mig veterligen inte påpekat det här heller. Hyresgästen har också ett ansvar. 

Gert Jonsson (M);
– Vi har fört samtal gällande alternativet med regionen och vi har varit tydliga att den centrala närheten är viktig och vi kan inte flytta verksamheten, under renoveringstiden, till Vaggeryd. Vi måste sätta medborgaren i första rummet. Slätten är bra, vi äger marken, nära centrum och det finns ingen detaljplan som det strids emot så vi kan göra ett tillfälligt bygglov på platsen, menar Gert Jonsson (M). 

Flytten av vårdcentralen blir således, så snart att paviljongerna kommit på plats, ungefär 100 meter österut.  

Här, i södra delen av kommunens mark, norr om vägen in till lägret ska paviljongerna ta plats

Taggar

Dela


Läs mer

Vårdcentralen flyttas nu till Slätten
Renovering av vårdcentralen: Minst 10-15 miljoner

24 reaktioner på Vårdcentralen flyttar till Slätten

Har ni i kommunen som är fastighetsägare, om personalen har några besvär? Det kan inte vara bra att jobba i sådan miljö?

Det finns bara en klok åtgärd, nämligen ta över all fasthetsunderhåll i egen regi. Engagera enbart privata bolag när nya lokaler skall byggas och anställ egna hantverkare för fastighetsunderhåll exakt så gör ju det kommunala bostadsbolaget Vsbo

Så otroligt fel resonemang! Och dumt…
Och politiskt vinklat! Det handlar endast om pengar till planerat underhåll.

Inget annat.

Det jag avsåg, var de indikationer på mögelskador som nu har rapporteras.
Fastighetsägaren har alltid en skyldighet att inspektera och åtgärda skador på fastigheten. Att detta inte gjorts, är bara att beklaga. Detta oavsett om man köper underhållet eller gör det i egen regi.

Det här med att lösa takläckage med hinkar känns tyvärr igen från mellanstadiet på Hjortsjöskolan! Hade det varit en egen fastighet hade man aldrig låtit det regna in under 10 års tid! Snålheten bedrar visheten, återigen!

Lägg till ”gamla” Fenix där det har också regnat in i biblioteket i många år. Åtgärden? Ställ in hinkar.

Tomas Axelsson (KD): då har du missat den information som kommit från hyresgästen under många år.

”-Vi har inte åtgärdat utan ställt in hinkar med mera. Skadorna är gamla.” Stämmer som Gert skriver.

Så länge jag har arbetat på vårdcentralen, och det är länge, har vi ställt ut hinkar i korridorerna när det regnat. Och varje gång har vi anmält det till fastighetsägaren. Åtgärderna har många gånger uteblivit eller så flyttar man på en tegelpanna. Skrämmande. Så skulle man ju inte göra i sin egen bostad!

Östra Skolan
Fenix 2
Hjortsjöskolan
Skillingaryds vårdcentral
Vaggeryds simhall
Götafors skola

Byggnader som har gjort sitt eller sjunger på sista versen! Finns säkert fler. Undra vilken som blir nästa? Kanske blir det Skillingehus…

Det finns revision för flera år sedan om fastighetsenheten och ett resultat då blev att det blev en fastighetsingenjör anställd till men i övrigt inga ändringar. Du vet Mats att revisionens uppgift är att uppmärksamma sådant som inte fungerar men det är alltid politikerna som beslutar vad som ska göras.

Så vad gjorde då S när de satt i styrande ställning Bo?
Revisionens uppgift är att granska verksamheten i kommunen. Både vad gäller ekonomi och verksamhet. Utifrån den granskningen förväntar vi politiker oss en revisionsrapport som ger vid handen om det finns diskrepanser mellan nedlagda mål och budget. Vidare förväntar vi oss att rapporten visar om redovisningar från styrelser, nämnder och stiftelser ger en rättvisande bild av den verksamhet som varit.

Snart kan vi döpa om Vaggeryds kommun från vår lilla stad till ”vår lilla paviljong”.

Helt otroligt!

Bo Holst, kan du inte redovisa revisionens påpekande i dessa ärenden? Det var ju ditt ansvarsområde.

Kommunen borde bli delägare i ett kvalitativt bolag som tillverkar/underhåller modullokaler. Ersätt rymdäggen vid E4:an med moduler.

Ingen dum idé, det finns ett företag i Skillingaryd, Zenergy AB, som säkert skulle kunna uppföra lämpliga lokaler.

Jag är inte förvånad alls. Den historiska nedbantningen utav tekniska samt privatiseringen utav delar kring fastighetsunderhållet är förklaringen liksom inrättandet utav fastighetsansvarig som först omfattade enbart två anställda som i sin tur i praktiken lydde under den tidigare kommunchefen. Under ett 15-tal år var det viktigare med ekonomiska fastighetsavskrivningar än verkligt fastighetsunderhåll. Ja allt togs sin början när Gert Jonsson som skolpolitiker började privatisera all kommunal lokalvård dock inte den som gällde kommunkontoret Skillingehus. Ja till sist skall syndaren vakna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *