Nyheter

Vårdens tips vid värmebölja

Vårdens tips vid värmebölja

Nyheter SMHI har gått ut med varning om höga temperaturer. Om du är äldre eller kronisk sjuk kan det vara extra jobbigt med varmt väder.

En del personer är extra känsliga för värmen och för att undvika riskerna med långvarig värme är det viktigt att dricka mer än vanligt och att få i sig lite extra salt.

Alla kan vi vara känsliga för värmeböljor, men är man äldre, kronisk sjuk eller har ett funktionshinder är man extra utsatt. Att känna att man är törstig försämras med åldern och värmen gör att de ytliga blodkärlen vidgas så att man svettas mer. Får man inte i sig tillräckligt med vätska blir blodet mer koncentrerat och trögflytande och då ökar risken för blodpropp. Hjärtsvikt kan också vara en risk om man redan är hjärtsjuk.

Risken för hälsoproblem ökar om utomhustemperaturen är mer än 26 grader och då ska man dricka mer än brukligt och undvika alkohol samt söta drycker. Saltgurka är bra och sov gärna i husets svalaste rum, vädra på natten när det är svalare och stäng ute värmen under dagen. Är temperaturen i sovrummet mer än 25 grader bör man byta rum om det är möjligt.

Man bör minska den fysiska aktiviteten och ansträngningen och en sval dusch är mest effektiv för att svalka kroppen. Löst sittande kläder i bomull eller linne är svalare än kläder av syntetmaterial.

Källa; Vårdguiden.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *