Nyheter

Våreld slutövas i Skillingaryd

Nyheter 170 rekryter finns just nu på Skillingaryds övningsfält under slutövningen Våreld

Major Mattias Gleisner

I måndags började slutövningen och avslutas i Skövde nästa lördag. Vi har träffat Major Mattias Gleisner, Garnisonchef Michael Giner och kommunikatör Martina Gustafsson på Östra lägret i Skillingaryd.

– Här pågår just nu fördröjande fältarbete exempelvis minering. Ett fältarbete för överlevnad. 170 rekryter finns på plats som kommer att avsluta sin utbildning 13 juni, börjar Major Gleisner berätta.

Under förra sommaren/tidig höst ryckte tjejerna och killarna in och förhoppningen för försvarsmakten är att ungdomarna ska stanna kvar för vidare anställning inom försvaret.

– Vi behöver rätt personal med rätt kompetens, förklarar Garnisonchefen Giner.

Majoren själv, Mattias Gleisner, känner till Skillingarydskogarna mycket väl då han själv gjorde värnplikten här för 18 år sedan.

– Fältet är stort, det är en bra övningsplats och goda möjligheter att träna kompani och bataljon. Här kan vi öva på vattendrag där vi kan bygga broar. Det här är ett unikt övningsfält, säger major Gleisner.

– Fram till lördag morgon är vi här i Skillingaryd och övar. Därefter förflyttar vi samtliga upp till Skövde där vi avslutar Våreld. På fredag kommer P7 (Revingehed) och tar följe upp till Skövde, fortsätter major Gleisner.

Sedan i vintras har ledningen planerat för övningen och det är en del i försvarsmaktens dagliga arbete i Eksjö.

– Här i Skillingaryd finns alla miljöprövade områden med tillhörande tillstånd. Det måste vi ha för att få dessa förutsättningar i Skillingaryd, säger Garnisonchefen Giner.

Ett kompani innehåller cirka 100 personer, en bataljon ungefär 500 personer och i brigarden närmare 5 000 personer. Och det finns många tjejer som väljer försvarsutbildning.

– Det kan bli fler tjejer, såklart. Det är viktigt att jobba med att få in fler tjejer i vår verksamhet. Rekryteringsmyndigheten gör ett mycket bra jobb. Min personliga åsikt är att det är bra att vi får in frivilliga till verksamheten för då är individen motiverad, säger major Gleiser.

Kommunikatören Martina Gustafsson och Garnisonchef Michael Giner tog emot pressen på Östra lägret i Skillingaryd

Övningen i Skillingaryd där det är fokus på fältarbete är försvarets chefer med soldaten i skogen. Det är för att de ska få möta det som kan bli på riktigt. Övningen har fokuspunkter varje dag och nya erfarenheter tas med. Vid slutövningen får alla rekryter se sina pusselbitar falla på plats som de har övat på ”hemma i Eksjö”.

– Det är en utmaning att förflytta ett kompani när transport av allt ska genomföras, avslutar major Gleisner som trivs med sitt omväxlande arbete, i positiv mening, inom försvarsmakten.

Garnisonchefen på Ing2, Michael Giner, berättar att Skillingaryd är ett riksfält.

– Vi kommer framgent att vara mer här i Skillingaryd. Här har vi tillstånd att spränga, skjuta, vara i och vid vatten och allt är lättillgängligt. När vi har ätit i matsalen kan vi efter 10 minuter börja en övning på fältet. En viktig del av Skillingaryds övningsfält är också närheten till Hagshults flygfält, avslutar Giner.

Fotnot; Imorgon får ni läsa om rekryterna Karlssons varav en planerar sin framtid inom försvarsmakten.

Försvarsmaktens fordon vid Östra lägret. Foto; Gert Olsson

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *