Nyheter

Vårfint på kyrkogårdarna

Nyheter Nu har även Byarums pastorat planterat på sina kyrkogårdar

Christina i planteringstagen

I dag besöktes kyrkogården i Svenarum där Christina Andersson var i full gång med att plantera blommor på de gravar som förvaltas av pastoratet. I Svenarum handlar det om cirka 150 gravar som ska snyggas till och få sju penséer planterade. Totalt handlar det om 450 gravar i pastoratet. Blommorna köps in via Acleja i Vaggeryd och det blir totalt 3500 plantor i pastoratet varav ett tusental hamnar på Svenarums kyrkogård. Till Christinas stora glädje har man bevattningsanläggning i Svenarum så de slipper att gå runt med vattenkannor.

– Det skulle ju ta allt för lång tid, säger Christina och konstaterar att med vattenkannealternativet så skulle man i princip få börja om när den hundrafemtionde graven blivit vattnad.

Det blir allt mera vanligt att anhöriga köper tjänsten att vårda graven av kyrkan. Man kan välja på ettårsavtal eller flerårsavtal om man så vill. – Numera är ettårsavtalen vanligast beroende på att många vill ha en faktura varje år för att man ska hålla avtalet aktuellt, enligt Lars Andersson som är arbetsledare för personalen på kyrkogårdarna.

Christina Andersson är säsongsanställd och det är hennes andra år som kyrkogårdsarbetare och hon trivs alldeles utmärkt. Hennes anställning sträcker sig från april fram till allhelgonahelgen.

– Det är ett fritt och omväxlande jobb med kollegor som alltid ställer upp och hjälper till om det behövs, säger hon samtidigt som en pensé trycks i jorden.

Avslutningsvis vill Lars Andersson skicka med att han är imponerad av och tacksam för sin personal och allt jobb som de lägger ned för församlingsbornas och kyrkogårdsbesökarnas trevnad.

Taggar

Dela


1 reaktion på Vårfint på kyrkogårdarna

Det är alltid så välskött på kyrkogården. Jag är ganska ofta på Byarums kyrkogård o ser hur fint o vackert det är där

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *