Nyheter

Varför har inte fritidsgårdarna öppet på helgen?

Nyheter I en interpellation till kultur- och fritidsnämnden har Empartiet ställt frågan om varit inte fritidsgårdarna i kommunen har öppet på helgerna. 

Arkivfoto: I mars 2017 invigdes ungdomsgården i centrala Skillingaryd

Klas Gustavsson, som är ledamot i kommunfullmäktige i Empartiet, har deltagit i vuxenvandring under en helg i november. 

– Vi förvånades över att fritidsgårdarna har en sådan begränsad öppettid under helgerna. Fritidsgården i Skillingaryd har öppet 16 – 22 på fredagar och det är stängt i Vaggeryd. Lördagar och söndagar finns det ingen ungdomsverksamhet varken i Vaggeryd eller Skillingaryd. Vi ställer därför frågan till kultur- och fritidsnämndens ordförande Sverker Bernardsson (C) varför inte fritidsgårdarna har öppet på helger, skriver Klas Gustavsson (EMP). 

Interpellationens svar kommer att delges kommunfullmäktige under måndagskvällen. 

Taggar

Dela


8 reaktioner på Varför har inte fritidsgårdarna öppet på helgen?

Det är väldigt bra att frågan kommer upp till diskussion – för självklart tycker vi att det skulle vara öppet på fritidsgårdarna varje dag och på båda orterna samtidigt!
Det har tidigare varit öppet på lördagar i Vaggeryd, men behovet då (som nu) upplevdes som större på måndagar. Att detta stämmer visade sig även genom en enkät som gjordes bland kommunens fritidsgårdsbesökare i november 2021 – då ungdomarna själva fick svara på vilka tre dagar de helst såg att fritidsgården höll öppen. Svaren blev som följer:
måndag 37%, tisdag 10%, onsdag 63%, torsdag 32%, fredag 80%, lördag 30% & och söndag 7% (och det ser nästan likadant ut i hela länet, då samma enkät gick ut till hela länets fritidsgårdar).

Självklart skulle vi inom den öppna ungdomsverksamheten vilja ha öppet betydligt fler dagar och då på båda orterna samtidigt – men som så mycket annat så handlar det om resurser och vi inom den öppna ungdomsverksamheten har inte så stor budget som krävs för att kunna ha det antal personal som behövs för att kunna få öppettiderna att bli lika generösa som vi så önskar.

Antagligen problem med att få vettigt folk att jobba/ställa upp. Helgerna är ju heligt för vanligt knegande folk. Kanske insändarskribenten kan ställa upp?

Behövs det vara öppet när de ska vara i skolan? Det är väl på kvällar och helger som behövs när skolan har stängt.

Signalen är tydlig: Vi satsar inte något på ungdomar som kostar pengar. De kan ju driva runt på gatorna istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *