Nyheter

Varför stängs Jupiter?

Varför stängs Jupiter?

Nyheter Interpellation från (S) till Ann-Katrin Löfstedt (M) angående stängningen av Jupiters lunchservering och den uteblivna informationen till kommunala pensionärsrådet finns att läsa här.

Vi socialdemokrater anser att lunchserveringen på Jupiter fyller en viktig funktion som mötesplats, både för de boende och för äldre personer ute i samhället. Vi behöver ett levande centrum med god tillgänglighet för alla målgrupper. Därför tycker inte vi att det är godtagbart att stänga lunchserveringen på Jupiter innan det nya vård- och omsorgsboendet i Skillingaryd står klart.

Vi blev mycket överraskade när det plötsligt togs beslut om att stänga serveringen. Ännu mer förvånade blev vi när vi förstod att man inte har tagit upp ärendet i kommunala pensionärsrådet.

Redan i somras fick vi ta emot många samtal av anhöriga när Jupiters lunchservering semesterstängdes och de som beställt mat för att äta i serveringen istället blev erbjudna en veckoranson med kyld mat från Sodexo. Det skäl som angavs var att det inte gick att få tag på personal som kunde servera maten i mottagningsköket.

Därefter kom beslutet att stänga Jupiter tillfälligt på grund av arbetsmiljöskäl. De skäl som angivits är psykosocial arbetsmiljö (hot och våld), fysisk arbetsmiljö (ventilation, väggar, golv) samt organisatoriska skäl (rekryteringssvårigheter). När socialnämnden sedan stängde verksamheten permanent så gjorde man det mot bakgrund av ett besparingskrav på 2,4 miljoner kronor.

Vi undrar:
Varför väljer man att stänga en av få samlingsplatser i Skillingaryd som berör utsatta grupper som är i behov av sociala insatser, istället för att avhjälpa bristerna i arbetsmiljön?
Varför har man inte informerat pensionärsrådet, pensionärsföreningarna och andra organisationer som berörs?
På vilket sätt följer man upp vilka konsekvenser nämndens beslut får i berörda grupper?

För Socialdemokraterna
Peter Fransson (S) vice ordförande socialnämnden
Kenth Williamsson (S) oppositionsråd

Taggar

Dela


6 reaktioner på Varför stängs Jupiter?

Så säkerhet och godkända lokaler för anställda är viktigare än säkerhet och välmående för de boende?? Det är ju orimligt att bortse från brukarnas situation och att skylla på arbetsmiljön.
Ingen som har kontakt med både boende och personal på plats, går på denna förklaring. Det handlar enbart om pengar och dålig organisation.

Svar till S ombud:
Det är viktigt att vi i Vaggeryds kommun har en bra arbetsmiljö för ALLA. Där ALLA som arbetar i våra verksamheter likt kommer till våra verksamheter känner sig trygga och sedda.

Under tid har tyvärr detta INTE kunnats uppnå,
när anställda inte kan känna trygghet utan är tvungna att ha larm med sig på sitt arbete för att känna sig trygg. När personer som i lugn och ro skall äta sin mat är rädda för att det kommer in personer som är hotfulla, påverkade och inger otrygghet i lokalen. Hur skall detta då kunna vara en plats där man lugnt och stilla skall kunna inta sin måltid?

I dagsläget är det så att beslutet är taget. Men verksamhetens lokaler finns fortfarande till förfogande. Det pågår andra aktiviteter i denna lokal. Endast måltiden som inte kommer fungera och vara stängd.

Om man skulle fortsätta ha öppet, skall det vara till vilket pris som helst?
Trotts att säkerheten i dagsläget inte kan garanteras varken för personal eller de som kommer och äter?
Lokalerna som tyvärr inte är i rätt skick, skall de ändå fortsätta att servera mat trots att de är underkända?

Detta är något som jag tror de flesta håller med om:
Säkerhet och godkända lokaler går ALLTID först!
Då måste vi lita på att socialnämden har tagit rätt beslut!

Som anhörig till boende på Jupiter blir man förtvivlad. Den goda och nyttiga maten som serverades i trevligt sällskap byttes mot förpackad mat som levereras en gång i vecka och värms. Denna mat är upphandlad och kommer bara i en variant, vilket betyder att en diabetiker får inte sockerfri mat. Hur kan kommunen vara så krass så att man sparar på bekostnad av människors liv och hälsa? Man får till svar av hemtjänsten att ”då får man köpa mat själv om ens anhörig är diabetiker och behöver sådan kost”. Frågan är hur det ska gå till när ålder och sjukdom gör att den boende inte klarar att ens värma mat själv? Lingonsylt och bruna bönor är inte lämplig mat för en diabetiker i alla fall. Vad kan man göra? Att hemtjänsten dessutom glömmer att komma för att värma maten och den boende sitter ensam och väntar i timmar, är fruktansvärt!
Vad har hänt med vårt samhälle och respekten för de gamla?
Att påstå att man sparar in, när det i själva verket blir mycket kostsamt för de drabbade, är fruktansvärt. Fint att man får läsa om lyxfasad på kommande bygge!!
Detta borde vara under allas värdighet. Gör om gör rätt!

Man kan åtgärda arbetsmiljöproblemen men man väljer att stänga Jupiter av besparingsskäl. Vilket beror på att Femklövern har lagt ett besparingskrav på Socialnämnden, 2 429 tkr för 2019. Ett rent politiskt beslut. Tycker också att det är synd att dina partikamrater inte ställde sig bakom vårt krav på att Jupiters Lunchservering skulle få vara kvar tills det nya Vård- och omsorgsboendet i Skillingaryd öppnar, Göran.

Bra frågor som även jag önskar få klara besked om! Och sen undrar jag över detta med hot mot personalen.. Varför väljer man att stänga ner istället för att hantera (omplacera) de individer som hotar? Så ska inte samhället fungera. Om jag får inbrott, ska jag flytta istället för att rätt resurser läggs på att få fast inbrottstjuvarna? Pga att det finns ett besparingskrav?
Och om arbetsmiljön är dålig så får man väl åtgärda detta?
Men det är ju kommunen i ett nötskal. Skolor och andra lokaler dras med dålig arbetsmiljö som man inte åtgärdar förrän man föreläggs med vite och inte har annat val. Eller så lägger man ner verksamheten istället. Märklig logik

När besparingskravet skulle verkställas, blev det som många av er kommer ihåg nedläggning av avdelningen Gullvivan på äldreboende Sörgården och nu också stängning av Jupiters serveringslokal.
Vad har hänt ?
Tyvärr redovisar Socialförvaltningen i kallelse till nämndens möte den 22/11 ett underskott
för perioden jan-okt 2018 på 3 mkr för Äldreboendet Sörgården !!
Har inte Socialförvaltningen lyckats förhandla ned kostnaderna för de outhyrda lägenheterna på Gullvivan, efter att avdelningen stängdes 1/7-18?
Är det så att den beslutade budgetanpassningen inte har verkställts under 2018?

Om så är fallet är jag rädd för att det verkställs neddragningar i äldreomsorgen på felaktiga grunder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *