Nyheter

Varg i fokus när expertis besökte Skillingehus

Nyheter ”Det finns ett stort behov av information”. Vilthandläggaren Linda Andersson från Länsstyrelsen i Jönköping var en av dem som ordnat ”vargkvällen” på Skillingehus under måndagskvällen. 

Arkivbild

I en fullsatt teatersalong träffades jägarna till en kunskapskväll om varg. 

Linda Andersson, vilthandläggare vid Länsstyrelsen tyckte det var dags att ordna en informationskväll med nationellt inbjudna gäster. 

– Det finns ett stort behov av information. Man tror och man tycker. Men vad vet man? På plats i kväll finns Skandulv:s Camilla Wikenros, Gunnar Glöersen från Jägarförbundet och Jens Frank från Viltskadecenter. Enligt anmälan är det fullsatt ikväll, konstaterar Linda strax innan kvällen startade. 

Kvällens information skulle handla om;
Vad äter vargar i södra Sverige och vad får det för effekter på till exempel älgjakt?
Älgjakt i vargrevir
Vargar, tamdjur, jakthundar och människor – går det ihop?

Landshövding Brittis Benzler hälsade alla välkomna till Skillingaryd och lämnade över till Henrik Blank, chef för land- och naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen som gav en bakgrund till kvällen:

– Sedan 1995 ska vi ha en livskraftig stam av varg i landet, det är ett EU-direktiv. Vargen ska minska där den är som tätast och norrut går det inte för renskötseln. Vargen har kommit till länet och det är i linje med politiken. Nu har vi några revir i länet samt några strövar-vargar. Det väcker både känslor och frågor. Oavsett vad man har för inställning till vargen så behövs kunskap. 

Fotnot: Fler artiklar från kunskapskvällen om varg kommer att publiceras…

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *