Nyheter

Världens känslosammaste resa

Nyheter Nästa vecka är det unik föreställning i Skillingehus. Mousa Mousa och eleverna i 6A Fågelforsskolan gör en unik och känslosam föreställning tillsammans – Världens resa.

Pressinformation i sessionssalen för lärare, elever vid klass 6A på Fågelforsskolan, regissör Eva Edevik, koordinator Marielle Sundler, projektledare Sofia Elmgren och personliga assistenten Mousa Mousa  [1/4]

Albin, Dominique och Mousa tester mikrofonen  [2/4]

Världens resa  [3/4]

Innan eleverna har pressinformation så tester de att vara kommunfullmäktiges presidie. Vem vet, någon av dessa ungdomar kanske sitter på stolen i framtiden?  [4/4]

Mousa Mussa jobbar idag som personlig assistent på Fågelforsskolan i Skillingaryd. Nästa vecka har han huvudrollen i föreställningen på Skilingehus tillsammans med eleverna i klass 6A.

– Det handlar om en resa från Somalia till Sverige. Det handlar om drömmar, positiva tankar och vilja. Det handlar om ett barn som har en dröm. Den drömmen tog barnet från Somalia till Sverige och det är ingen lätt resa för ett barn. I föreställningen finns många delar, sport, dans, sång och komedier, berättar Mousa Mussa.

– Vi har jobbat i någon månad med en föreställning som heter Världens resa. Vi berättar hur det är att vara flykting och hur tufft det är att ta sig till från ett land till ett annat. Vi i klassen tycker det är otroligt att Mousa har kunnat ta sig hit och ingen kunde ens drömma om vad han har varit med om och hur han har blivit behandlad, berättar en av eleverna vid presskonferensen i sessionssalen i Skillingaryd under fredagsförmiddagen.

– Vi har gjort den här resan för att visa att det inte är så enkelt att vara flykting. I teatern tar vi med hur det är att vara flykting och det finns både glädje och sorg i föreställningen. Under föreställningen så är det mest intervjuer med Mousa. Det är väldigt svårt för han att berätta allt. När han blir ledsen gör vi något roligt tillsammans istället, dansar till exempel, bara för att han ska bli glad igen. Det är en verklig händelse så man blir ledsen när vi hör vad han har varit med om, berättar Alfred Blomberg som är den som startar intervjun under föreställningen.

Föreställningen, som har en frilansande regissör från Jönköping, Eva Edevik, blir rörd av barnens engagemang, glädje och framför allt empatin som finns. Med stöd av allmänna arvsfonden och integrationsprojektet ”Unga internationella vänner” har nu initiativ tagits till föreställningen Världens resa. Projektledaren Sofia Elmgren, från Rydaholm, är ansvarig för gruppen som nu kommer att visa upp Världens resa för sina klasskamrater under tre föreställningar och på onsdag kväll blir det föräldrarna som får se den känslosamma unika föreställningen.

– Snart är Mousa svensk medborgare och det är vi glada för. Vi vill stötta barn som behöver hjälp. När Mousa kom till Sverige var det under sorgliga händelser och om det skulle hända mig något sådant skulle jag inte våga berätta. Det är roligt att få veta hur det är i andra länder. Vi har lärt oss spela fotboll med bara strumpor, för det är så de spelar i Somalia, de har inte råd med fotbollskor, nämner en av eleverna.

– Mousa hade en dröm att bli fotbollsproffs i England och nu är han hos oss på Fågelforsskolan. Vi hoppas att föreställningen ska få andra att förstå vad som hänt med Mousa och hur hans väg hit till Sverige varit. Jag har scenskräck, men nu känner jag mig tryggare och ska stå på scenen vid fyra tillfällen nästa vecka, menar Alfred Blomberg.

Musiker finns med från Vaggeryds kulturskola och kulisserna har eleverna gjort tillsammans med kulturarva, som de målat på sin bildlektion. På kulisserna finns flaggor från alla länder.

– Vi kommer från många olika länder, men vi bor i samma värld, tänk att vi har hela världen i vår skola, det känns roligt, avslutar Alfred Blomberg.

– Man måste tänka sig in i hans situation och de som kommer och tittar på föreställningen kommer att bli ledsen när Mousa berättar om sitt liv. Vi har några som flytt från Syrien i vår klass och vi har fler klasskamrater som vill berätta om sitt öde, säger Dominique Nilsson som går i klass 6A på Fågelforsskolan.

När Mousa var 12 år kidnappades han utanför sin skola, i Somalia. Han blev förd till en militärförläggning där man utbildade barnsoldater. Han separerades från sin familj. Under åtta månader tvingades han träna inför och deltaga i krig. För att överleva och klara av den press det innebar, dagdrömde han. Han drömde om att bli fotbollsproffs i England.

Han rymde från militärförläggningen som var som ett fängelse för barn och ungdomar. Mousas resa från Somalia till Europa är helt osannolik och det tog honom tre år att komma till Sverige. Ensam och fortfarande utan att ha återförenats med sin familj. Det blev inte fotbollsproffs i England utan personlig assistent på Fågelforsskolan i Skillingaryd.

Unik berättelse, unik föreställning, unika elever och unik personlig assistent på Fågelforsskolan – Mousa Mussa.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *