Nyheter

Värnplikten är här igen

Nyheter Från och med i morgon så smäller det. I alla fall så kommer det smälla lite mer på de svenska skjutfälten.

Värnplikten ska bidra till att förstärka det svenska försvaret.

För från och med den första juli så gäller den nya svenska mönstringslagen. Lagen omfattar alla, män och kvinnor som är födda 1999 eller senare.
Resultatet kan bli ett lyft för många gamla garnisonsstäder och övningsområden.

Orsaken till att mönstringen till värnplikten återinförs är att det varit turbulent i närområdet.

Det säkerhetspolitiskas läget har de senaste åren försämrats. Samtidigt har inte rekryteringen av frivilliga soldater fungerat speciellt bra. Det har helt enkelt fattats soldater till att besätta alla befattningar inom det militära.

Genom att återinföra värnplikten kommer de militära krigsförbanden åter att kunna öva med kompletta förband.

Ambitionen är, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) att Sverige ska kunna ha kompletta stridsförband, redo att sättas in vid behov.

När mönstringsplikten nu införs kommer ungdomar födda 1999 och 2000 att kallas in. Totalt handlar det om cirka 180 000 personer som omfattas av nya lagen. Av dessa kommer 13 000 att behöva mönstra.

Fram till 2019 kommer sedan 4 000 soldater att tas ut årligen. Den siffran kan komma att ändras 2023 till att omfatta 8 000.
En annan sak som ändrats sedan den ”gamla” värnplikten är längden som de värnpliktiga kommer att vara inkallade. Tidigare var det som längst 450 dagar. Med den nya lagen kan värnplikten bli ända upp till 615 dagar.
Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *