Nyheter

Vårresa ur ett hembygdsperspektiv

Nyheter SPF Seniorerna Vaggeryd har nu avslutat vårens månadsmöten med att besöka Hubbestad och Yxenhaga semester- och konferensanläggning.

SPF på Yxenhaga  [1/6]

SPF på Yxenhaga  [2/6]

Magnus Thelin berättade om Yxenhaga  [3/6]

Nils Jonsson berättade ur ett hembygdsperspektiv  [4/6]

SPF på Yxenhaga  [5/6]

SPF på Yxenhaga  [6/6]

Thore Ohlsson höll i sammankomsten och presenterade Magnus Thelin, ägare till anläggningen och Nils Jonsson, som berättade om Hubbestadbygden ur ett hembygdsperspektiv. Verksamheten i Yxenhaga bedrevs tidigare av multinationella Hapimag men såldes för ett antal år sedan till Magnus Thelin. De 78 stugorna var tidigare flyktingförläggning men är nu förändrad till stuguthyrning. Verksamheten marknadsförs i första hand på internet och det är huvudsakligen tyskar, danskar och holländare som hyr stugor. Magnus Thelin bedriver även verksamhet på Furuhill i Hestra och Tokeryds herrgård utanför Jönköping.

Nils Jonsson från Kohult men nu boende i Hok, berättade om Hubbestadsbygden och Hubbestads Säteri. Bebyggelsen utmed Häråns dalgång är mycket gammal och det finns väl dokumenterade källor om hur utvecklingen har skett utmed ån.

Månadsmötet innehöll traditionsenligt kaffe och smörgåstårta och det var uppskattat bland de femtiotal seniorerna. Nästa möte annonserades av Lennart Andersson och är inom ”Lär känna din hembygd” den 25 juni och besöket hos Eva Larssons keramikverkstad på Lassabygget med temat ”Lera, inte bara gegga”. Höstsäsongen startar sedan enligt tradition i Byarums hembygdsgård den 15 augusti då Ida Björkhamn underhåller.

Jörgen Bergström avslutade med information om resan till Visingsö den 22 augusti och till Stockholm med Mama Mia The Story den 6-7 oktober.

Text och bild; SPF Seniorerna Vaggeryd

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *