Nyheter

Vart tog dialogen med föreningarna vägen?

Nyheter Motionen om att underlätta för unga att tillfälligt låna idrotts- och fritidsutrustning torde ha blivit godkänd på en gång men debatten om bibliotekets inblandning i det hela gjorde att ledamöterna funderade på hur ärendet egentligen skulle hanteras i vinter.

Ska man låna skidorna på biblioteket? Arkivbild

Att kommunfullmäktiges ledamöter skulle bifalla motionen, som Ewa Magnusson (L) inlämnade redan 2018, och ge kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att införa en motsvarighet till ”fritidsbanken” för utlåning av olika former av idrotts- och fritidsutrustning var nog alla överens om under gårdagskvällen, men Roger Ödebrink (S) hade sin syn på handlingarna som fanns på bordet. 

Projektet är redan igång och motionen skulle således beslutas i efterhand…

– Var försvann föreningarna i det här? Vad är det vi bifaller? Är det ett projekt inne på biblioteket? Jag ser inte vad som händer efter årskiftet? Ja 90 000 kronor, finns detta med i budgetäskande? Motionen är bra, men vad är det vi bifaller? undrar Roger Ödebrink (S). 

– Det här du läser upp nu känner jag inte igen i detalj. Först och främst har det fungerat bra med projektet i sommar när campingen i Vaggeryd har varit involverad. Feriearbetare har jobbat med det här. Biblioteket ska hantera det här, men vi har inte sagt direkt hur. Vi tar beslut om vad och inte hur, det får tjänstemännen göra. Vi tar detta bit för bit och efter vintern utvärderas det här. Jag känner på mig att det här ska fungera som tänkt. Jag tror på detta och bifaller motionen, menar Sverker Bernhardsson (C), som också är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. 

– Det handlar om styrning och ledning. Projektet är redan är i gång. Nu tar vi beslut om motionen, menar Roger Ödebrink (S). 

– Ska man dela ut skridskor och skidor på biblioteket? Jag begriper inte det här. Hur ska de hantera det här? Motionen var inte skriven så, kommenterar Lennart Karlsson (EMP). 

– Vi ska inte säga nej till motionen, men hanteringen blir fel, säger Roger Ödebrink (S). 

Partikamraten Kenth Williamsson är näste ledamot i talarstolen. 

– Vad är det som gör att den blev besvarad i kultur- och fritid och sedan beslutad i kommunstyrelsen? 

– Jag yrkar bifall. Jag blir glad när jag ser Ewa, det är svårt att säga emot. Intentionen är så pass bra och förvaltningen ordnar detta utan att vi säger hur de ska göra, menar Jörgen Johansson (C). 

– Ibland blir det krångligare än vad det är. Vi hänvisar till projekt. Först kommer man med en bra motion. Nämnden har testat en variant nu i sommar. Det står väldigt tydligt här i motionen. ”Som fritidsbanken syftar till” står det, menar Gert Jonsson (M). 

– Krångla inte till det här nu, menar Lennart Karlsson (EMP). 

– Fritidsbanken har inte med det här att göra. Ni som är matade med det här och man kanske ska göra något projekt av det här. Nu säger Ewa att skidorna ska inte personalen på biblioteket ha hand om, utan föreningarna, men vilka föreningar har man gjort upp med? Det är inget fel på idén, men i handlingarna finns det parallellspår, menar Roger Ödebrink (S). 

– För det första att vi gärna vill ha svar på vad det är för förändring som har skett från kultur- och fritidsförvaltningens svar och kommunstyrelsens svar. Jag börjar förstå lite smått vad det har krånglat. Det är som Gert sa att det här har inte följt den gången som det ska, menar Kenth Williamsson (S). 

Debatten ansågs vara avslutad och motionens intention godkändes. 

Taggar

4 reaktioner på Vart tog dialogen med föreningarna vägen?

Här verkar de flesta fått fel information om vad som skett i sommar vid Hjortsjöns badplats! Det som var på test i somras var ett test med pengar till någon som var ansvarig helt enkelt och man kunde låna en Sup och kanot bland annat förutom de vanliga lek- och sportprylar som man brukar ha. Det pratades om fritidsbanken som är en helt annan sak och i mycket större skala. Vi får välja om vi ska gå med i fritidsbanken eller göra något eget helt enkelt. Frågan är om en fritidsbank behövs. Jag är ganska säker på att de föreningar vi har inom kommunens gränser har utrustning man kan låna om man vill, nu senast var det bågskytteklubben som har prova-på-kvällar och flera föreningar med dem. Jag tror inte det behövs en föreningsbank i kommunen utan föreningarna sköter detta, man kanske kunde informera mer om det kanske? Det vid Hjortsjöbadet tycker jag fungerade bra och höll feriepraktikanterna igång. Debatten i går blev lite konstig, kanske har inte kultur- och fritidsnämndens ledamöter informerat sina egna om vad vi gjort/provat? Att man ska låna skridskor och skidor har mig veterligen aldrig varit på tal vad jag vet? Däremot fanns det ett förslag att biblioteket skulle kunna vara ”spindeln i nätet” ut mot föreningar med mera, men där är vi inte ännu och jag är tveksam till om det behövs. Vi får utvärdera och välja spår helt enkelt.

Behövs inga långa utläggningar eller haranger när det det gäller denna motion.

Gör det enkelt och kontakta våra idrottsföreningar så löser de detta, de lånar väl ut redan nu så gott det går.

Krångla inte till en motion som är bra!

Lennart ”Charlie” Karlsson, Empartiet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *