Nyheter

Vårvandring gick till toppen

Nyheter IOGT/NTO:s vårvandring i Vaggerydsbygden den sista lördagen i april är en gammal fin tradition. I år gick vårvandringen på norra delen av skjutfältet under andra väderbetingelser än fjolåret.

Risigt i allra nordvästligaste delen av skjutfältet  [1/7]

Årliga vårvandringen  [2/7]

Maj-Lis Ohlsson och Monica Johansson forcerar trädstammar som blåste omkull.  [3/7]

Norr om Fågelforsdammen är Lagan bred som en sjö  [4/7]

Lättgånget och vackert genom hagmarkerna vid Vägabo  [5/7]

Ingemar Johannesson, Gunnar och Thore Ohlsson begrundar tidens gång vid gravfältet nordväst om Bohult.  [6/7]

Fikapaus vid Bohult  [7/7]

Förra året härskade solen och vinden utmed Sandsjöns och Fengens östra stränder – i  år byttes väderbetingelserna till vindstilla och perfekt vandringstemperatur på mellan fem och tio plusgrader. Möjligen var det morgondagens regnskur som reducerade den tappra skara vandrare till tiotalet personer.

Efter den krävande, 900 meter långa stigningen från Nestors upp till toppen på berget 850 kunde vandrarna reflektera hur det ser ut när väder och vind får härja fritt och hjälper naturen att ta över. Det fanns många exempel på det utefter den knappa sex kilometer långa vandringen.

Efter en kortare paus vid Bohultasjön fortsatte promenaden upp till den gamla gården Bohult där naturen helt tagit över och där det är svårt att se några som  helst spår av den civilisation som tidigare härskade här. Men en särpräglad plats är det helt klart. Från Bohult vände vandrarna norrut utmed Bohultsvägen upp till Strandvägen, en drygt kilometerlång sträcka där man fick kliva över en lång rad nedfallna trädstammar på en sträcka där naturen fått och får regera.

Utefter Lagans östra strand upp till Vägabo och så småningom Nestors är det dock i gengäld den mänskliga närvaron som präglat skogens skötsel, inte naturens egna krafter. Tråkigt nog har fortifikationens skogsbruk gjort den annars vackra vandringssträckan utefter Lagans östra strand bitvis ganska svårvandrad. Efter tre timmar var vandrargänget tillbaka vid utgångspunkten, alltså entrén till skjutfältet.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *