Nyheter

Vatten i fokus

Nyheter Allt som rör vatten diskuterades när länsstyrelsen bjöd in till länsvattendag

Måns Lindell och Maria Carlsson från länsstyrelsen  [1/4]

Intresserade åhörare  [2/4]

fler deltagare  [3/4]

Teo Magnusson, Dorte Schuldt, Lina Larsson, Madeleine Larsson och Hanna Grönlund  [4/4]

Det var ett stort antal personer från länets kommuner och intresseorganisationer som hade hörsammat inbjudan

– Vi genomför inte denna aktivitet varje år, säger Måns Lindell på länsstyrelsen som var dagens moderator. Vi samlas kanske var tredje år i syfte att få ut information om aktuella frågor och för ett kunskapsutbyte. Han menar att det är viktigt med den bredd som finns inom vattenområdet, det handlar om olika förhållanden som till exempel EUs regelverk och dess påverkan på kommunerna. Men det handlar också om vatten ur ett historiskt perspektiv för att kunna möta framtiden.

Dagens möte avhandlade bland annat statusklassning av vatten, vattenförsörjning i ett långsiktigt perspektiv, vägpassager, invasiva organismer med mera samt inte minst vilka stöd det finns för kommuner att söka för insatser inom vattenområdet.

När det gäller invasiva växter och djur är det angeläget att motverka spridning eller att utrota växter och djur som inte hör hemma i vår natur. Av de 66 arter som identifierats av EU finns 12 mer eller mindre utbredda i Sverige och åtta arter finns mera sporadiskt. Det framfördes vikten av att motverka invasiva arter som riskerar att störa och förstöra.

– Det är en bra dag med stor bredd, säger Lina Larsson från Vaggeryds kommun. De är fem representanter eftersom programinnehållet är så brett att det blir svårt att föra allt vidare som man själv inte är tillräckligt insatt i menar Lina Larsson. Vaggeryds kommun representerades av Lina Larsson, Hanna Grönlund och Madelene Larsson från kommunledningskontoret samt Dorte Schuldt från miljöförvaltningen och Teo Magnusson från tekniska kontoret.

De var överens om att det varit en nyttig dag med många tankeställare att ta med i det kommunala arbetet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *