Nyheter

Vatten och vandring vid sommarkafé

Nyheter Skillingaryds församling arrangerar sommarkafé i församlingshemmet och under tisdagen var vandring och vatten i fokus när Cristina Virdung kåserade. 

Ett 40-tal fikasugna gäster besökte församlingshemmet där doften av våfflor fyllde årets näst sista ”Sommarcafé”. Cristina Virdung, komminister i församlingen, berättade om vårt behov av vatten. 

– Levande vatten i Jakobs brunn. Jag hade vandrat länge, så länge att jag till och med åkt buss sista biten. Jag kom fram tidigare än de andra som vandrade hela vägen. Jag fick sitta i skuggan och vila mig lite. Några svartklädda, förmodligen ortodoxa präster, fanns på platsen och de pratade och pratade. Några kvinnor besökte också platsen och de arbetade och sprang med mat fram och tillbaka. Det behöver både pratas och lagas mat, även om vi har olika uppgifter. Hur ska jag få upp något vatten, brunnen var djup, en av dem kom fram och pekade på ett kärl, som man kunde hissa ned och hissa upp och dricka av detta vatten. Jag har sällan känt något så gott. Vatten som inte smakar någonting är gott, skål, säger Cristina och dricker vatten ur en flaska med vatten inför de 40-talet besökande fikagäster under tisdagen. 

Pilgrimsvandringen runt Vättern arrangerades mellan 9 juni och 9 juli och vandringen är en del av ”Pilgrims walk for future” som uppmärksammar att ta jordens klimatnödläge på allvar. Vandringen går för att värna Vättern som dricksvattentäkt. Vättern är Sveriges näst största insjö med ett rikt, men hotat djurliv. Genom historien har Vättern haft en stor betydelse för människors livsvillkor. Vättern, vars namn betyder vatten, blir också en reflektion över hållbarhet och framtida livsvillkor. Pilgrimsvandringen startar och slutar i Jönköping, går igenom fyra stift och landskap och betraktar Vätterns vatten från alla fyra väderstrecken och ur många aspekter. En av dem som gick vandringen var Cristina Virdung. Hon berättar om vandringens fyra etapper: 

– Vi vandrade från Jönköping, där vi startade med morgonbön, till Vadstena, vi vandrade en timma, tog paus en stund och vandrade igen en timma cirka. Därefter upp till Askersund där vi hade två vilodagar. Sedan vandrar vi den västra sidan ner till Karlsborg och Hjo. Här på västra sidan finns inte så många vandringsleder, men det går att ta sig fram ändå. Falköping till Jönköping var sista etappen. Vi gick så nära Vättern som möjligt och använde oss av bland andra Klosterleden och Sigfridsleden. En följebil är alltid med oss, så orkar man, eller inte vill, gå en etapp så kan man åka med i bilen i stället. Vi hade med oss övernattningsgrejer och vi bodde mycket enkelt i församlingshem, berättar Cristina och vecklar ut en stor skylt för cafebesökarna. 

 

Cristina berättar om vatten och vandring

– En av pilgrimens nyckelord är enkelhet. Den som har staven i sin hand, går först. Och då menar jag verkligen går först och pilgrimsledaren går man inte om. Pilgrimsvandring är inte ”bara ut och gå” utan det är en inre och andlig vandring. Jag kommer på saker som jag springer ifrån annars. Många som är ute en längre tid på pilgrimsvandring kommer hem och har idéer om hur man ska leva sitt liv. En del går ner i arbetstid och en del förenklar sitt leverne. Man får tänka till under några dagars vandring. Pilgrimsrörelsen håller på att göra sig väldigt stor. Den förbjöds i samband med Gustav Vasa, för 500 år sedan. Då fick man inte gå, då tyckte man att det var katolskt. Men sedan 25 år har vi återupptagit pilgrimsvandringen.

– Jag vill visa att det finns vandringsleder häromkring också. Vi har Fransiskusleden som går ner till Byarum och den går vidare på Munkaleden ner till Nydala.

Vattnet skulle det här handla om också. Vättern betyder vatten, så det var rätt för oss att använda det temat. Vatten. Vad tänker ni på när ni hör ordet vatten?

Cafébesökarna svarar:
– Man kan inte leva utan vatten.
– Inget liv är möjligt utan vatten.
– Det kan bli översvämningar.

– Det är både ett livsmedel men också ett sätt att färdas på jorden, säger Cristina. Vår planet kanske har fel namn. Hav och sjöar har en mycket större del än vad det är land. Vattnet kommer att bli en bristvara som vi kommer att kriga om. Jag har alltid varit intresserad av vatten, upp ur djupa vatten. En kvinna var på besök och hon hade varit med på Estonia, så det här med mörka vatten, ofta saltvatten kan vara skrämmande. Och just om det blir för mycket. Jag har en katt, jag går omkring hemma och dricker ett glas vatten. Jag ger den slokade växten och så kommer katten och vill ha lite vatten. Vi behöver alla vatten. Det är sådana tillfällen som jag ser helheten i guds skapelse. Tänk att vi har vatten i lagom mängd, för det mesta. Vatten är ett tecken på att vi behöver vara i balans med skaparen, avrundar Cristina Virdung innan besökarna fick kaffe och våffla i Skillingaryds församlingshem under sommarens näst sista ”Sommarcafé”.

Fotnot; Pilgrims Walk of Future började som en gigantisk manifestation på nästan 170 mil år 2021. I 103 dagar pilgrimsvandrade en grupp från Vadstena till Glasgow och klimatmötet COP26. I dag är det en rörelse med flera hundra arrangerande vandringar runt om i Norden. Oavsett ålder, livsåskådning, nationalitet eller intresse kan du vara med med. Det är en personlig resa mot ett mer hållbart liv.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *